Monday, May 31, 2010

Muffin Blueberry

hari ni nak buat entry resipi plak..maklumla housewife kan,kalau tak mencuba resipi baru rugila kan??lgpun,Almaklumla dh ada oven baru ni,kenala rajin skit..nak tambat hati suami..hehe.Jom check it out..

Bahan-bahannya (Untuk 12 biji)
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula
1 biji telur
1 cawan susu segar
¼ cawan minyak sayuran

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4.Bahagikan bancuhan kepada 2 bahagian.1 bahagian campurkan dengan blueberry filling
5. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin

Resipi diambil dari sis izzah daud.thank u ye sis atas tunjuk ajar..lps ni ingat nk try kek lapis kopi lak.nampak mcm best..
taraa,dah siap pun..nampak sedap tak??
Budak mucuk baru bangun tido..terus nak mamam..

Anak2 saya ni memang kuat makan.kena sentiasa ada makanan..tambah kalau baru bangun tido,memang nak mamam je..terutama si Alya.tengok badan kecik,tapi makan kuat..sekian..

Sunday, May 30, 2010

Angin..

Biasa kalau hari ahad memang sy jarang masak sbb hubby habis tusyen dia memang makan kat umah MIL.so,tengahari tadi makan nasi ngan ikan goreng je ngan anak-anak.Untuk makan malam tadi,belila nasi ayam.Memang biasa beli kat kedai tu(kalau xmasak).dahla order punya la lambat sbb bungkus je.balik makan kat umah..masa makan dah rasa semacam.mungkin sbb letak pak aji banyak sgt n berminyak.lps makan terus rasa mual.saya memang tak pakai pak aji ni.xpenah beli n masuk pun dalam rumah..mula2 husband yang rasa mual dulu,pastu alya plak muntah.Lastly baru saya rasa..jenuhla masing2 duk sapu ngan minyak yu yi..adoi,angin plak rasa perut..ni la kali terakhir beli nasi ayam kat situ.xkan beli dah lepas ni...

Friday, May 28, 2010

happy 6th anniversary


Alhamdulillah..hari ni genap 6 tahun saya dan suami melayari bahtera rumahtanngga.sedangkan lidah lagikan tergigit..inikan pula suami isteri.kadang2 tak terlepas dari melakukan kesilapan.Apa pun saya sangat bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dikurniakan suami sebaiknya..semoga Allah S.W.T memanjangkan lagi jodoh kami berdua ..
Semalam dah dapat hadiah..seronoknyer..sblm ni dh dapat agak dah dia nak belikan oven sbb oven yang ada kat umah tu saya pinjam mak saya punya.mak bukannya nak buat kuih dah.so,saya ambik jela..lps ni kalau dah tak guna blhla pulangkan balik pada mak..
Dapat je,terus saya buat muffin..hehe(1st time buat muffin ni..nasib baik jadi.anak2 pun suka makan.lps ni lagi rajinla buat kuih n kek(membesarkan badan..)Ingat hari ni nak buat kek plak..
ha..ni la hadiahnyer..tenkiu...
muffin yang sedang dibakar..
muffin dah masak..yummy...

Thursday, May 27, 2010

Terlerai sudah segalanya...

mcmana nk mula sbb terlalu complicated..actually sikap2 jiran gakla ni..geram sangat n xtau nk luah kat sape lg selain kat hubby.sy ringkaskan je la apa yg patut ye..
k.ita-jiran sebelah umah.memang baik ngan sy sejak sy duk cni lagi.memang rapat sgtla.kadang2 gi mana2 pun same..
saya ngan dia memang berkawan jenis yang xde ckp2 blakang nye..xpuas hati,ckp je trus xde simpan2..
k.ita ni keje..
k.eja-duk blakang umah saya.dulu dia ngasuh husna msa dalam pantang.sejak lps raya thn lepas,dia xbertegur sapa ngan saya.sbb salah faham..dia ni skrg BS kepada k.ita
k.wati-duk blakang umah sy jugak n duk sebelah umah k.eja..k.wati ni xkeja..duk umah je..agak baik ngan saya.selalu dia bertandang ke rumah waktu suami gi keja sambil anak dia main ngan alya..
dlm 2-3 bulan ni,k.ita n k.wati tak bercakap sbbnya k.ita marah ngan k.wati sbb k.wati penah laga-lagakan saya ngan k.ita.apa yg k.ita ngan k.eja umpat saya dia ceritakan balik pada saya.saya ni jenis yg berterus terang,saya face 2 face ngan k.ita.k.ita cakap k.wati ni mereka cerita.tapi ada jugak yang saya percaya ngan kata2 k.wati ni..
mlm tadi,k.eja face 2 face ngan k.wati sbb k.eja dgr k.wati ada umpat dia di belakang..k.wati ni nak tutup kesalahan dia,dia pi corner cerita,bgtau apa yg saya ngan k.ita kutuk k.eja kepada k.eja..
apalagi,k.eja sakit hati,dia bgtau plak apa yg k.ita cakap pd k.eja yg sy umpat k.wati..sy memang slalu mengadu ngan k.ita apa2.tapi xsangka plak k.ita blh bgtau kat k.eja.heheh..faham ke??berbelit-belitkan??
apa yg saya bgtau:dia datang time alya tido.pastu ngan anak dia bising,alya jagala.then susah sy nk masak..lps tu anak dia buat apa2 xnak larang..msuk biliklah,mcm2 lgla..ada satu haritu anak dia gigit alya sampai 4 hari baru hilang kesan gigit tu.saya o.k je.but suami yg bising..
yang tercetusnya cerita ni,maghrib tadi,k.wati datang umah n tanya saya ada tak sy bgtau k.ita mcm ni,mcm ni...saya terus terang je sy ada bgtau tapi xsangka k.ita blh sampaikan pada k.eja..
saya tak puas hati,sy panggil k.ita(wati dah balik).sy tanya k.ita terus terang..k.ita mengaku dia ada bgtau k.eja..k.ita tak puas hati,k.ita plak call k.eja tanya kenapa k.eja bgtau pada k.wati.msk rumah hati xsenang..tanya pendapat husband,patut tak saya berdepan dengan k.eja n k.ita.husband bg green light.sy pun ajak k.ita pergi umah k.eja.maka bersemukalah kami bertiga..k.wati keluar,pegi pasar malam..
akhirnya kata putus yg kami buat,k.wati ni yg nak melaga-lagakan kami..saya ngan k.eja pun saling bermaafan.buang yang keruh ambil yang jernih...
Rupanya banyak yg k.wati burukkan saya depan k.eja,antaranya:
1)k.wati tuduh saya hasut k.ita suruh kurangkan bayaran BS sbb anak k.ita dh besar:k.ita mengaku dpn k.eja sy xpernah buat mcm tu..padahal k.wati yang dengki sbb k.ita bg gaji pada k.eja banyak..(k.wati pernah bgtau sy yg anak k.ita tu lombong emas sbb tu k.eja jaga elok-elok..)
2)k.wati ckp sy jealous kat dia sbb sy xkerja,dia dh nk dapat kerja(lastly xdapat).dia ada apply keja taska.gaji sehari rm15 dia kata sy nk jealous??tolong...
bukan nak merendah2 kan dia.tapi dia ni lulusan spm je..(saya yg suggestkan dia keja taska sbb dia dok sibuk tgk org beli itu ini utk anak,dia xmampu nak beli.gaji suami dia tinggal 800 lbh sbb terlalu byk potong koperasi(askar)
bukanlah nak mengungkit,tapi kalau xde barang dia nk msk,sy sedekahkan pada dia,dia tak ingat??
cukuplah,lega skit rasa hati w.pun byk lg yg terpendam..nanti bertambah plak dosa saya..nauzubillah..
semoga Allah memberikan dia petunjuk..
kesimpulannya,jgn terlalu bauk ngan org.kalau org datang nk bertandang,sembang kat luar je.jgn bg masuk.nanti byk lg dosa..
semoga pengalaman ini akan lebih mematangkan saya..

kerja

kadang kadang rasa boring sangat bila xkeje ni..hari2 buat mende yang sama ja..nk kerja,tapi nak kerja apa yek??susah betulla nak cari keje sesuai skrg ni..kalau kerja pun,xlama lagi,dah bulan Ramadhan,ingat tahun ni nak buat bisnes kuih raya..kecil-kecilan je..kalau buat pun,nak buat 2 jenis je.fokus kata orang..heheh..saya plan nak buat tart nenas gulung n almond london.jual pun murah-murah je..untung sikit2 cukup le..dapat kasi duit raya untuk mak..
Result SPA pun belum keluar..resume yg dihantar ke bukit merah ritu pun blm ada jawapan..cuma skrg ni,berminat gak nak apply kat Gamuda tapi xde plak member yg keja kat situ..Gaji sikit pun jadila.janji dapat bantu suami sikit2..
Ada gak perancangan nak jadi dealer MAB,tapi ketat sangatla plak syaratnye..takut xde org nak beli..heheh..
hmmm.........hmmmmmmmmm...........hmmmmmmmmm

Monday, May 24, 2010

Apabila strok menyerang..

Pagi semalam,terkejut bila suami beritahu saya yang abang sulong saya diserang strok n tak boleh bercakap..my SIL menghantar sms untuk mengkhabarkan berita tak baik tersebut..bermcm2 andaian bermain di fikiran saya.Pada minggu lepas semasa pulang ke kampung emak memberitahu saya yang abang saya tak sihat.Sakit kepala katanya.nak drive pun tak mampu.anak lelakinya yang sulong yang drive masa balik kampung..memang beberapa tahun kebelakangan ini badan abang saya nampak semakin susut.yang saya tahu dia penghidap kencing manis.
Suami melarang saya beritahu pada emak sbb emak juga ada masalah jantung..berita yang mengejut kena beritahu dia elok-elok.Pada tengahari semalam,saya pun menelefon emak untuk mengajak mak ke hospital.saya cuma bagitau pada mak abang masuk hospital.saya memang xberitahu yang abang kena strok..biar mak tengok sendiri keadaan abang.
Semasa di hospital nampak mak masih cool melihat keadaan abang sehinggalah mak bertanya pada anak abang yang sulong apa DR cakap tentang abang.Saya pun lupa nak pesan pada my niece supaya jangan beritahu penyakit sebenar.Dia cakap pada mak.Mak apalagi,terus nampak resah.sesekali nampak air mata bergenang di kelopak mata..sesekali nampak dia memanggil abang.Risau sangat mak lihat keadaan abang begitu..Saya ajak mak balik,mak xnak balik.lama jugakla duk hospital.dah petang n Alya pun dah merengek,barula mak ajak balik..
Menurut my SIl pada hari kejadian abang hanya tidr sepanjang hari.badannya sungguh lemah.pujuk ke hospital tetap berkeras xnak pegi.sampailah masa maghrib,my SIL kejutkan abang untuk solat maghrib,keadaan badan abang berpeluh bagaikan mandi.My SIL tak puas hati,panggil pula H.A yang terdekat untuk check.H.A cakap xdak apa..my SIL pun berkeras n tawakkal bawak je abang pegi hospital..
Setelah diperiksa n buat scan,didapati terdapat sedikit gumpalan darah beku di otak.masalah tersebut terjadi mungkin disebabkan merokok atau kencing manis.Masa sakit kepala,ada SIL bawak abang ke klinik.Dr dah suruh scan tapi abang xnak.kalau dapat tahu lebih awal,mungkin xkan jadi serumit ini..
Hari ni dapat berita dr my SIL abang dh ok skit.xtaula ok yg mcmana n dah boleh discaj harini.harap2 abang akan dapat sembuh seperti sediakala..Abang adalah tempat bergantung mak yang paling kuat selain saya..hanya saya dan abang yang selalu balik jenguk mak(yg dekat).Anak2 abang pun semuanya 5 masih bersekolah.yg sulong bru thn 2 kat UMP..kesian my SIL..kalau saya berada di tempatnya pun,belum tentu saya akan sekuat dia..
Tadi balik kampung tengok mak,mak tak habis2 sebut pasal abang..semalaman mak tak boleh tidur..mak pun ada buat solat hajat untuk abang..semoga doa mak dimakbulkan Allah S.W.T agar abang sembuh..walaupun abang saya ni berlainan bapa,hubungan kami adik beradik ok..semoga keluarga abang tabah menerima dugaan ini..kami hanya mampu menyokong dari belakang..

Friday, May 21, 2010

Pondok kecil..

Depan rumah saya ni ada sebuah pondok kecil...dulu sebelum saya duk umah yang saya duk skrg ni,org yang duk umah ni meniaga kuih.pondok tu la tempat dia berniaga..sekarang ni,jadi tempat melepak anak-anak dara pada waktu malam.kadang2 sampai kul 11 malam pun duk ada lagi orang melepak kat situ.kalau bukak pintu depan umah saya ni,memang nampak terussss je..kalau siang diorang melepak situ alamatnya bertutup rapatla pintu rumah saya.Iyela,tak privacy langsung.Yang peliknya,mak bapak anak-anak dara ni tak kisahke anak2 diorang ni melepak macam ni??kadang2 tu bising sangat dengan gelak-gelakla,pasang lagu from h.setla..hiii rimas betul!!!Husband siap cakap,kalau rumah sendiri,dah robohkan dah pondok tu..

Thursday, May 20, 2010

Award From Ummu




Yeay!!!1st time dapat award..seronoknye....Trillion thanks diucapkan pada Ummu yang sudi berikan award ni pada saya..baru je jadi blogger,rasa cam xlayak je..hehe..anyway,pemberian yang sangat saya hargai..thank you so much!!

Wednesday, May 19, 2010

frust....

Dah banyak hari saya tak update blog yg xseberapa ni..Alhamdulillah,hari ni dah baik dari demam sepenuhnya..isnin lepas sampai tak daya nak bangun.nasib baikla anak-anak memahami n tak buat perangai sangat.memasak hanya untuk budak-budak.Kesian Abang,terpaksa beli makanan diluar.Memang perkara yang tidak digemari beliau.hari ini baru saya mula memasak.Badan Alya habis berparut disebabkan chicken pox yang pada mulanya disangkakan dijangkiti HFMD dari kakaknya..Husna pula belum baik.Mulutnya masih bengkak dan kemerahan terutama di waktu pagi.Kalau tak baik juga,terpaksa ke klinik skali lagi kut-kut Dr akan tambah ubat or macamana..nampaknya sepanjang minggu ni husna tak kesekolah..walaupun tak kesekolah,dia tetap belajar membaca buku dan Qira'ati nya dirumah.
Tak de idea sangat sebenarnya nak update tapi bila tengok rumah2 kwn lain semua di update,semangat plak nak merepek..hehehe..sebenarnya nak berkongsi cerita frustratednya my husband yang mana saya pun turut merasa tempias..pada mac lepas suami saya ditawarkan untuk bertukar ke sekolah yang akan dibuka pada 1 jun ini..lBukan main seronok lagi saya dan suami..dah berangan mcm2 pun..last minute,tawaran tersebut ditarik balik atas alasan suami saya sedang memangku jawatan guru besar pd masa sekarang(GB baru berpencen pada 30 April.dan alasan yang diberi,jika husb saya ditarik keluar dari sekolah skrg,keadaan sekolah akan jadi terkontang-kanting??boleh ke my husb terima alasan tu??Buat pengetahuan suami saya mula mengajar pada 2002.pada 2004 dia dah dilantik menjadi Guru Kanan Pentadbira hinggalah sekarang.selama 6 tahun.Alasan semasa dilantik,sebab tiada guru lain yang lebih layak...Selain GK,suami saya turut memegang jawatan Guru Data.sesiapa yang menjadi guru atau suaminya guru,pasti tahu tugas2 GK n guru data....lagipun suami sedang mengikuti kursus PGSR(pensiswazahan guru sekolah rendah).tentunya memerlukan komitmen yang tinggi juga.sekolah suami saya bertugas merupakan sebuah sekolah SKM(sekolah kurang murid).Guru yang ada tak sampai 15 orang..Sebelum ni pernah suami menghantar surat perletakan jawatan kepada Gb dan PPD tapi tak diterima.Suami saya hanya guru Gred 29.Guru yang lain semua gred 32 dan 41.sepatutnya jawatan GK perlu diberi kepada yang lebih layak.Iyelah,guru 29 nak bagi arahan pada guru yg pangkat lbh tinggi.agak susah sebenarnya,dr segi umur pun,dia lbh muda dari yang lain.kalau ada apa-apa mslh,nak ambik tindakan tegas pun serba salah dibuatnya....sy pernah setahun menjadi guru.jadi tahula jugak serba sedikit tentang tugas2 ni..memang kesian ngan husband bila dia bercerita..iyela,sape lagi dia nak bercerita..harap2 GB baru yang akan datang ni akan terima perletakan jawatan suami saya sebagai GK.Berikan pada yang lebih layak..dan harapan saya jugak GB yang datang ni GB yang komited dengan kerja dan bertanggung jawab.GB yang lama dtg kul 10,balik pukul 2..bila suami tegur pasal guru-guru tak masuk kelas,dia backing...abihtu??mcmana nk bekerjasama..??yang paling saya tak boleh lupa,dia berikan suami saya markah prestasi kerja kepada markah yg paling rendah antara guru2 lain.Tak lama lepas tu,suami saya berjaya dapat PGSR yang sememangnya susah orang nak dapat.jadi rezeki dia..itulah,rezeki orang yang teraniaya siapa tahu??kepada suami kalau baca luahan hati isterimu ini,jangan salah anggap plak ye...sorry kalau abg marah ayang syer ngan kwn2 ayang..geram tau!!!(tau abg xmarah..).semoga abang terus mendidik anak bangsa menjadi bangsa yang berjaya!!Sangat besar ganjaran yang akan abang dapat!!pedulikan apa tanggapan orang,janji bekerja dengan ikhlas supaya mendapat rezeki yang berkat.mungkin ada hikmah tersembunyi abang tak dapat tukar.Kuatkan semangat demi anak2 murid..sblm terlambat sekali lagi..Selamat Hari GUru..

Saturday, May 15, 2010

Donut oh Donut

Sepanjang hari ni Alya asyi merengek je.Tak boleh tinggal langsung.pastu asyik nak ngempeng je.agaknya xselesa dengan badannya yang tak sihat.Rupanya husna sorang je yg kena HFMD.Alya kena demam sekam?chicken pox.baru saya teringat yang Alya belum kena chicken pox ni.Husna dah kena masa 7 bulan dulu..dalam kesibukan melayan Alya,Husna tengok kartun Dibo the gift dragon kat playhouse disney.Tiba-tiba husna bersuara "ibu,boleh tak ibu buat donut,letak coklat kat atas macam tu.."(sambil menunjuk ke arah tv)saya pun cuma iyekan jelah."iyelah,nanti ibu buat ok.."
lepas Husna bangun tidur petang tadi,dia terus suarakan hasrat dia nak makan donutlagi..selagi tak dapat,selagi tu lah dia mintak..kebetulan Alya pun masih tidur.terus saya ajak dia masuk dapur "jom ikut ibu pergi dapur".Dia pun mengikut.Saya pun statla mengadun bahan dan menguli tepung sambil ditemani Husna...
Sebaik selesai uli tepung,Alya pun bangun..sempatla nk tunggu tepung naik..
tepung yang dah diuli dan dibuat bulat2.nanti dah naik juz buat lubang di tengah n goreng..
Taraaaa donut dah siap..ni special untuk husna..

tengoklah berseleranya husna makan..
Alya yang demam ni pun tak ketinggalan..

Friday, May 14, 2010

Hand,Foot and Mouth Disease

Penat betul harini dari pagi..arini husna xkesekolah sbb demam.dkt tepi mulut dia ada biji-biji.awl2 pagi balik kampung untuk hantar ikan untuk mak..selasa baru ni xdapat bawak mak ke pasar sbb husband pakai keta.keta husband rosak.
Dalam kul 10.30 husband call.nampak dia call baru teringat tadi pagi dia suruh call klinik az-zahra tanya samada arini klinik bukak or tak sbb ari jumaat biasanya byk yg tutup.lastly,dia yg call.saya pun bergegasla balik.
sampai umah,bersiap ala kadar,terus ke klinik.doc check,dia cakap husna kena HFMD.(hand,foot and mouth desease).Dr bagi ubat titik dalam mulut,ubat demam n ubat cacing untuk Alya.terlanjur dh ke klinik,timbang alya.alhamdulillah berat Alya naik 1kg dr bulan lepas.rasanya sbb sy tukarkan susu Alya kepada Pediasure Complete.Doc yang suggestkan..balik umah,chat with my gynae becoz ada prob ckit.nampak gayanya,kena jumpa gynae plak petang ni..hmmmm.husband suruh pegi sendiri sbb anak xsihat.xnak bawak anak keluar.boleh ke sy gi jumpa gynae sorang2??tanpa ditemani suami??dalam masa yang sama,husband pun dah rasa tak sedap badan.
hmm lastly saya tak jadi jumpa gynae.lastly pegi klinik biasa yang dr nye pompuan.tak puas hati gak sbb dia tak check pun just bagi ubat je.ape pun,saya akan try dulu ubat yang dr ni bagi.kalau tak ok,nampaknye terpaksa la jumpa gynae juga..Dalam perjalanan balik dari klinik,perasan kat kaki Alya ada biji2.check kat lidah pun ada.apalagi,terus pegi balik az-zahra.Patutla baby Alya duk merengek je dari pagi.sakit agajnye..Husband skali jumpa Dr sebab sakit tekak.Rupanya tonsil bengkak n dapat antibiotic n ubat kumur.Alya plak blh syer ubat ngan kakaknya.Kat sini ada sikit maklumat pasal HFMD.

Definisi dan Penyebab

HMFD ialah jangkitan melalui sejenis virus dipanggil enterovirus, atau virus yang biasa terdapat di dalam usus. Contoh virus yang menjangkiti manusia ialah poliovirus, Coxsackie virus A dan B, echovirus dan enteroviruses 68-71.

HFMD boleh disebabkan oleh coxsackievirus A16, A5, A9, A10, B2, B5 and enterovirus 71. Coxsackievirus A16 (Cox A16) adalah penyebab paling biasa HFMD tetapi yang paling tidak bahaya.

HFMD disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah lebih merbahaya dan menyebabkan kematian. Ini adalah disebabkan oleh jangkitan selaput otak (meningitis), Jangkitan otak (encephalitis), masalah jantung (myocarditis) dan jangkitan paru-paru berair.

Cara jangkitan
HFMD mudah berjangkit. Jangkitan dapat merebak daripada manusia ke manusia melalui sentuhan melalui cairan hidung dan mulut, air liur, cecair daripada lepuh tangan dan kaki, dan najis mereka yang dijangkiti. Seseorang pesakit paling mudah menjangkiti orang lain dalam waktu seminggu terkena jangkitan.


Gejala Penyakit

HFMD datang dengan tumbuh ruam dan lepuh di tangan dan tapak tangan (macam berair atau ruam merah), penggelangan tangan, kaki dan juga kawasan mulut. Kebiasaannya, hampir kesemua kes mempunyai ruam di tangan, tetapi hanya 90% sahaja kes yang mempunyai ruam di dalam mulut. Adakalanya hanya ruam di tangan sahaja yang timbul jika dijangkiti HFMD tanpa ruam2 di kawasan yang lain.

Dalam masa yang sama, pesakit boleh mendapat demam, rasa lenguh-lenguh badan, sakit kepala, jangkitan mata, sakit perut dan kadang-kadang cirit birit.

Di antara banyak virus penyebab HFMD, virus yang disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah paling merbahaya. Demamnya adalah lebih tinggi (39 darjah ke atas) dan lebih daripada 3 hari. EV71 adalah penyebab kematian 27 orang kanak-kanak di Sarawak daripada 34 kematian pada tahun 1997.

Perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anak anda menghidap HFMD:-

. Demam Tinggi.
• Penat dan lemah.
• Tidak mahu makan dan kurang kencing.
• Bernafas kencang.
• Muntah-muntah.
• Nampak mengantuk, pening dan cepat marah dan menangis.
• Sawan


Perawatan HFMD.

HFMD biasanya tidak bahaya dan hilang sendiri. Kebanyakan kes tidak perlukan kemasukan ke hospital dan hanya perlu dirawat sebagai pesakit luar sahaja.

Perawatan simptomatik diperlukan oleh kebanyakan pesakit HFMD. Ini bermaksud menurunkan demam, mengurangkan kesakitan seperti sakit kepala dan sakit badan, Meningkat hidrasi pesakit dan perlukan rehat yang secukupnya. Gel kebas boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan ulser mulut.

ANTIBIOTIK tidak perlu digunakan di dalam kebanyakan kes.

Pesakit perlu diasingkan daripada kanak2 yang lain.

Bilakah pesakit perlu dimasukkan ke Hospital?
- Apabila pesakit tidak boleh makan dan minum dan perlu dimasukkan air melalui salur darah
- Kelihatan lemah dan teruk, kelihatan toksik
- Jika demam tidak berkurang dan tinggi (38 dan 39 darjah sentiasa) lebih daripada 4 hari
- Bila doktor menjangka terdapat jangkitan kepada kawasan otak menyebabkan kanak-kanak meracau, serangan sawan, kepenatan melampau, tidak peka terhadap persekitaran.
- Bila terdapat masalah jantung seperti gangguan bunyi jantung, tekanan darah rendah.
Masih TIADA vaksinasi untuk penyakit ini pada waktu ini.


Elakkan Jangkitan!

Adalah penting untuk anda membasuh tangan dengan menggunakan sabun setiap kali anda menukar lampin anak-anak yang terkena HFMD.

Anda juga boleh menggunakan air dan sabun (ada yang cadangkan menggunakan Clorox) untuk membersihkan lantai, mainan, pakaian dan lampin yang terkena najis atau air liur mereka.

Jangan bawa anak anda ke tempat terbuka seperti kolam renang atau kompleks membeli belah. Sekolah dan nurseri juga perlu dielakkan untuk mengelakkan jangkitan merebak.


Jangan Panik

Sekiranya andak anda terkena jangkitan, usah panik. Kebanyak HFMD tidak merbahaya dan pulih sendiri. Apatah lagi sekiranya anak-anak anda tiada demam, selera makan adalah biasa dan nampak ceria sahaja walaupun terdapat ruam di mulut dan tangan.

Dapatkan nasihat doktor di klinik yang berhampiran dan elakkan jangkitan kepada anak-anak yang lain.

Wallahu A'lam.
P/s:Dalam kesibukan hari ni sempat juga saya mencuba resipi peria yang Lady bagi..memang sedap giler!!!thanks Lady..

Monday, May 10, 2010

alya demam

pagi tadi lebih kurang pukul 5 pagi alya menangis.ingatkan kenapa,pegang kepala dia.panas...dala menangis yg susah dipujuk..agak hilang kesabaranku pg ini.akhirnya,hubbyku yg mengambi alih tugas memujuk alya..bila dia dah senyap barula aku ambil dia balik untuk susukan.Bila nampak je abahnya bangun untuk bersiap ke sekolah,menangis plak dia..sudahnya,aku buka lampu.barula dia senyap.agaknye rimas kot dalam gelap..kubuka baju alya supaya panas badannya keluar..

lepas abahnya siap mandi,aku pula mendikan husna untuk kesekolah..dh 2-hari lepas alya cirit-birit.dlm sehari,3kali dia poo poo.biasanya sehari skali je..dulu ms husna kecik,kalu gitu,cacing.agaknya alya ni pun cacing.2-3 hari ni makan pun xberapa..Petua yang berkesan utk atasi cacing ni,daun kacang panjang 2-3 helai diramas dengan bunga terung belanda.Ramas ke 2-2 bahan ni ngan air ckit n jaram kepala..petang ni kena balik kampungla nk cari..

demam pun,tetap makan buah feveret alya..tembikai
penatnyer...tido budak demam..

Thursday, May 6, 2010

cloth diapers


hari ni genap dah sebulan saya pakaikan CD pada alya.sukeee sgt.sbb canteekkk.mula2 beli 2 je sbb nk try takut leaking or rashes kat baby..so far,ok..then,beli lg 5.so sekarang ni dh ada 7 keping CD..CD yang ada ni CD coolababy
ni dia gambar CD yg saya ada.yg purple tu sy ada 2 keping
saya akan tambahkan lg sy punya koleksi CD ni beberapa keping lagi..kalau 7 keping je tak cukup kalau 100% pakai CD n no DD.saya juga nak try brand lain plak.antara sebab saya berCD ni..

1)jimat belanja.dah xde budget untuk beli DD lagi dah
2)kebetulan pun saya ni xbekerja,so,rajin2 kanla diri untuk basuh CD..hehe..
3)modenla ckit.even suri rumah je,xdela ketinggalan zaman..
4)kulit baby pun dah xde rashes lagi dah

saya juga ada join kutu untuk tambahkan lagi koleksi CD yang ada.kalau join kutu,xdela terasa sangatkan nak keluarkan duit beli CD..CD yang saya join kutu ni brand earthbaby..jom kawan2 ramai join kutu kat RH(promote lak..)
Masa mula2 tengok CD ni,masa CD ni masuk dalam WHI tahun lepas.masa ni terfikir gak,susah gak kalau pakai CD sbb nak kena basuh.dan 1 lagi,mesti regenya mahal..tapi bila dah join RH n baca review kawan2 yang dah berCD ni,rasa teruja plak..hehe..tu yang terus beli tu..

bila balik umah mak,tunjuk ngan mak,mak pun tahu sbb dia ada gak tengok WHI..canggih gak mak saya ni..ekeke..saya baru teringat dulu mak ada cakap"hokpa mu tak beli kaheng lapeng hat dok tunjuk dalam tibi tu??lawa dih!!warna-warni..(loghat orang batu kurau)saya pun bagitahu la mahe kaheng lapeng hat tu mak oo..tapi walaupun mahal,berbaloi-baloi...

kat sini saya nak share mcmana saya basuh CD saya..mula-mula,tanggalkan insert,alirkan air kat atas insert n perah2kan..(buat berulang kali hingga hilang bau).pocket CD pun wat camtu jugak.pastu campak dalam washing machine n basuh seperti biasa..biasanya mlm sy rendam pakai sabun attack.pgi2 sok,baru putar.sy pakai wm yg manual so senang ckit.basuh Cd ni xcampur ngan baju lain.basuh CD saja..itu yg kadang2 kumpul dulu..hehe(kalau penyakit M dh datang).pastu jemur la kat cahaya matahari yang panas terik..
CD yang dijemur di bawah panas terik
insert..