Tuesday, July 27, 2010

jangan jeles....



hehe..jangan jeles ye tengok bil TM saya bulan ni..sangatlah murah..kalau tak,70 ke atas..kali ni 30 je..rasanya bulan ni murah sangat sebab line kitorang dalam proses utk bertukar kepada pakej student..yang saya citer pada entry lepas yang dapat new netbook tu..

Thursday, July 22, 2010

susu naik harga??


tadi saya pegi kedai ubat cina untuk beli susu Alya..terkezut saya tengok harga susu naik..banyak lak tu naik nye..sabor jela..baru ni,minyak petrol,gas,gula naik..kali ni susu plak..adoi..sebelum ni saya biasa beli susu Alya untuk sebulan 1.8kg dengan harga..rm 107..kali ni naik sampai rm 120..banyak giler naik..untuk tin 900 gm sebelum ni 55.50.sekarang naik jadi 66.70..banyak tu..sebulan Alya n Husna perlukan 1 tin yg 1.8 kg..Alya masih BF..FM ni hanya sampingan saja..Husna pun saya campurkan susu ni dengan susu Biolac keluaran Eraedar sebab rasa Biolac xberapa sedap..so,setiap kali bancuhan susu Biolac untuk Husna,saya campurkan 1 scoop pediasure..lagipun,badan Husna dah susut sikit sejak sekolah ni,sebab tu saya ambil keputusan untuk bagi campuran Pediasure untuk dia..nak bagi 2-2 Pediasure,memang tak mampu rasanya..

Mula2 ada juga bincang ngan hubby untuk tukar susu Alya..bagi yang murah skit..Enfagrow ke,Anmum ke,kesian plak raasanya takut tak serasi plak..haritu pernah bagi Alya biolac,tak sesuai sebab poo poo dia keras..campur Biolac ngan Pediasure,sakit perut plak..tapi sebab teringatkan plak pasal susu formula yang dicampur MSG,tak berani plak..biasanya susu yang mengandungi apa jua AA di belakang atau di depan,memang ada campuran MSG,takut plak saya..wallahualam..lastly,hubby cakap xpela..teruskan juga susu ni takut nanti susut balik badan Alya..lagipun bajet untuk pampers dah xde sebab pakai CD...

Wednesday, July 21, 2010



kali ni dapat Award lg..Yeehaaa..thanks k.izwa..saya nak bagi award ni pada 10 orang sahabat saya yang saya sayangi
1)SSulieana
2)nieda
3)Lady
4)ashra
5)Norliza Othman
6)Krsty Pinky
7)izahdaut
8)PinkyLady
9)saSha a.K.a MumYalya
10)yasmin mat nazri

Penang part II

hari ke-2 pagi2 lagi kami jalan kaki ke rumah kakak..saje jalan kaki..bukan jauh pun..dekat sangat..sblm ni my BIL datang ambik..ops..kereta tak bawak ke situ sebab my BIL memang tak sewa lot parking sbb belum tinggal kat situ..rugi plak bayar free je kan??lepas tu,kami pegi makan roti telur yang sangat sedap..sblm ni masa datang penang jan aritu dah try..memang sedap..tu sedap dok terungat..layan...
pada yang puasa tu,ya ampun...tapi memang nampak sedap kan??
bukan main lagi husna..ada orang melayan...


lepas balik makan roti telur terus ke rockwork(xsure betul ke tak ejaan ni..)barang memang murah2 kat sini..sangat best..penat jalan2,balik untuk bg una n alya tido dulu..lebih kurang pukul 3,kami jalan2 ke GAMA..memang rezeki kami sebab tengah sale..terus ke tingkat 3 sebab dekat tingkat 3 hanya baju kanak2 saja..sempat sambar 4 pasang sorang..ingat nak jalan2 kat level lain pulak untuk shopping baju suami,tapi alya dah tak senang duduk dah..terus balik umah n siap2 untuk keluar plak makan nasi briani claypot kapitan..memang wallaaa
nasi briayani claypot kapitan

roti naan dengan ayam tandoori..pun sedap...

amboi una..bukan main lagi kalau ada orang melayan..

Monday, July 19, 2010

penang part 1

jumaat petang lebih kurang jam 3.30 kami bertolak ke Penang..saya dah janji untuk ambil stok MAB sebelum jam 5..jadi,sempatla pukul 5 sampai di sana..semasa perjalanan ke penang,masa kat highway hentian bandar baharu,Alya muntah pulak..mungkin sebab saya suapkan dia n husna dengan cheese kek yang dibuat semalam..sayang nak tinggal,takut nanti dah tak boleh makan bila balik nanti..

lebih kurang pukul 6 selamat sampai di rumah kakak dekat Balai Rakyat Jalan Pattani..suami kakak bekerja dengan MPPP.jadi,terpaksa tinggal di kuarters sampai pencen..malam nanti kami akan ke rumah kakak berhampiran dengan balai rakyat ni untuk tidur..ZZZZZZyang bestnya kat rumah kakak saya ada kucing..kucing nya sangatlah besar dan comel..bukan main sakan lagi alya duk mengejar kucing tu sampai takut kucing tu dengan alya n husna..layan gambar Alya..

dua beradik yang berlainan rupa..
mengejar cat..

malamnya ingat kan nak jalan2 kat Penang Time Square tapi tak jadi lak sebab kakak saya lagi sorang nak datang jumpa kat sini..len kali je pegi ok..
Alya ngan m.long n kak azida..(nak pulak alya kat m.long..)

Thursday, July 15, 2010

Penang or Pangkor??

dah banyak hari xupdate..rasa malas menguasai..idea ke Pangkor tercetus bila budak sekoalh suami ada kem motivasi di sana..sambil menyelam,minum airla..hikhik..tiba2 plak suami cakap,kalau dia tak pegi pun takpe sebab ada guru lain yang pergi..then kalau saje nak jalan bolehla..saya plak terfikir plak,dari pegi Pangkor baik pergi penang..sambil jalan2 boleh shopping baju raya untuk anak-anak..lagipun kalau ke Penang tempat tinggal dah ada.kakak saya ada di sana..dah save utk tempat tinggal..tempat nak jalan pun banyak juga..

Petong esok selepas solat jumaat kami akan bertolak..tengoklah saya boleh tahan duduk sana berapa hari..biasanya plan nak pegi berhari-hari..sudahnya sekejap je sebab teringatkan rumah..tak tahulah kenapa..isnin suami cuti..sekolah ambil cuti peristiwa..

Husna pulak duk sebut2 nak gi pangkor sebab tengok citer Senario the Beach Boy..nak mandi laut katanya..tengokla,kalau sempat,isnin pegi lumut je..kalau tak,bawak dia mandi kat Batu Ferringghi jela kot..

Sunday, July 11, 2010

canon 3100IS

yeay!!!akhirnya dapat juga saya membeli kamera yang baru..kamera saya yang lama(canon A430)dah rosak masa pegi lost world Tambun April lepas..walaupun kamera yang saya beli ni tak mahal mana,tapi sangatlah bermakna..hehehe..thanks to my Hubby sbb sudi top-up untuk saya beli ni..hehehe...lepas ni,senangla nak snap gambar makanan yang saya masak atau nak snap gambar Husna n Alya..kalau tak,guna camera handphone je..

Kamera yang lama tu kalau repair kena hampir 300.baik saya beli yang baru je..lagi puas hati..saya beli kamera ni masa mengandungkan Husna..lebih kurang 4 tahun je pakai..tak pasti mana silapnya sampai boleh rosak..sayang...

ni la camera baru saya..tapi saya punya kaler merah..

Gambar ni plak tauke kedai tlg snap kat kedai..nak wat kenangan..free je tau dia cuci bg..(abaikan budak yang comot tu ye..)

nanti saya upload byk2 ye..tungguuuu

Saturday, July 10, 2010

best muffin blueberry


resipi kali ni lg sedap dari haritu..senang juga nak buat..

Ingredients :

3 cups flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon salt
5 oz butter, softened (lebih kurang 75gm)
1 cup sugar
2 large eggs
1 1/2 cup plain yoghurt
1 teaspoon grated lemon peel (I didn't put)-tak letak jugak
1 1/2 cups frozen blueberries (I used blueberries fruity)

Method :

1. Preheat oven to 175C.
2. Whisk together the flour, baking powder, bicarbonate soda, salt and set aside.
3. In a large mixing bowl, cream butter and sugar together until fluffy. Add eggs one at a time. Mix in grated lemon peel.
4. Into the cream mixture, add the dry ingredients alternately with the yoghurt until just incorporated.
5. Fold in the berries.
6. Bake until muffins are golden brown, about 25 to 30 minutes.
7. Set on wire rack to cool for 5 minutes. Remove muffins from the tin and serve warm.

selamat mencuba...

Wednesday, July 7, 2010

Buku juga...


Dah beberapa hari saya perasan bila Alya bangun tidur,mesti dia akan capai buku dulu..belek2 buku dulu,barula cari saya bila dah puas tengok..sama macam Husna masa baby dulu..mcm tu juga..Husna dulu mungkin sebab sepanjang mengandungkan dia 9 bulan,saya masih belajar di Universiti..2 kali dia dalam perut,masuk dewan exam..agaknya sebab tulah dia suka buku..tengok2 Alya pun macam tu juga..Alhamdulillah..sekurang-kurangnya minat mereka pada buku ada sejak kecil lagi..

tapi ada kontranya juga..kontranya,bila dari kecil selalu beli buku,dah tentu jarang dibeli mainan..so,sampai sekarang ni,kalau jumpa mainan baru,Husna nak beli..iyela mungkin sbb xpuas main mainan masa baby dulu kot..tapi tak kisahlah,janji buku dia tetap tak tinggal..asalkan mainan yang nak dibeli,di luar kemampuan n bercirikan pendidikan juga...

saya pernak tengok satu wawancara tak ingat dah rancangan apa..tetamu jemputan ialah Wardina Safiyyah..wardina berkata perkara utama kita perlu terapkan pada anak sejak kecil ialah minat pada buku..bila anak koyak buku,biarkan..lama2 dia takkan koyak lagi..itlah yang saya buat pada Alya dan Husna..dan target saya juga,pastikan anak dapat membaca sebelum umur 4 tahun..Husana dah lepas..tunggu Alya pulak nanti..

Monday, July 5, 2010

lantakla..biarkan...

Berani kerana benar,takut kerana salah..biarlah dia dengan cara dia..saya takkan minta maaf kerana bukan saya yang bersalah..sudah terang-terangan dia yang bersalah..manusia memang ego..biarlah dia dengan egonya..sebelum ni,dah banyak kali saya mengalah..memang saya banyak terhutang budi dengan dia..biar tuhan saja yang membalasnya..semoga tuhan memberikan hidayah untuknya berubah..Amin...

Sunday, July 4, 2010

new netbook

lupa nak cerita benda yang agak best ni..2 bulan lepas kawan hubby bgtau ada apply utk dapatkan netbook free dari TM dengan melanggan streamyx utk pakej student.kebetulan suami bri 1st year kat PIGM.kalau tak silap student UNIPACK..mulanya tak percaya boleh dapat netbook free tu.ignore jela..tak lama lepas tu,kwn suami tunjuk netbook yang dia dapat tu..terus hubby pegi TM untuk apply..apply jela..ada rezeki ada..Alhamdulillah jumaat lepas agen TM call suruh datang ambil netbook tersebut..ni lah dia netbook yang disebut2 tu..
jenama hp..

lepas ni xdela nak berebut lappy lg dah ngan anak..hehe.hubby pun senang nak buat keje n bawak ke maktab..kalau nak beli,memang takkan belila kot..banyak lagi benda yang lebih penting..yuran langganan pun akan berkurang dari rm60 ke rm39 sebulan..tengok dulu line slow ke tak lepas ni..kalau slow,baru upgrade..kalau tak,biar jela..pakai je yang murah ni..boleh save dah untuk duit bil..

papan gelongsor

dah byk hari tak update blog ni..2-3 hari ni bz sangat siapkan tempahan biskut raya..ingatkan nak order untuk raya je,ada pula yang order untuk makan sebelum puasa..rezeki jangan ditolak kata orang..terima jela..banyak juga..Alhamdulillah,murah rezeki saya..

tengah berehat2 setelah penat buat kuih,Husna buat lawak..nak tahu apa??layan dulu gambar ni..


kuda Alya diterbalikkan oleh Husna jadikan papan gelongsor..tergelak saya ngan hbby melihat keletah Husna..Kreatif & Inovatif jugak budak nih!!siap letak elok je kerusi supaya sennag dia nak naik..Husna,husna...