Tuesday, December 28, 2010

interview rupanya....

pagi tadi dengan tak bersedia langsung pegi PPD
sampai je,tegur sorang budak tu "ada apa ye??GSTT kena panggil??"
jawab budak tu:"ada interview"
huh???interview??alamak!!!
cepat2 pi kat keta ambil clear holder lam keta
memang letak lam keta je
check2 balik,sijil asal spm,degree bagai sume xde..
alamak!!cuak la jugak.
dah la xprepare apa2 pun..huhu
slumber je daftar n duk lepak2 ngan bdk2 yg mana kenal...(sambil cilok notes diorang act..hiks!!
ada la sorang je skali gstt pend khas hrtu
pelik gak.kenapa saya ngan dia je???
yang lain???takutttt
rupanya int dah start dr pukul 9 lagi..
peg tu telefon sorang2 n bg jam utk int skali..
skali masuk 3 orang selama setengah jam 1 sesi
ntah apa yang ditanya ntah sampai setengah jam menunggu..
cemuih gakla
dalam kul 11.15 baru tergerak nk pi bgtau kerani tu saya tak bawa sijil
dia suruh balik ambik.sempat lagi katanya...
nak suruh Husb anta pun dia pi skolah bawa anak2...
kelam kabut plak dia nanti
last2 balik jugak dengan kelajuan max..huh!!!
seram sejuk gakla sambil bawak keta
speed semacam je..naseb bek jalan xbrapa sibuk
setengah jam ok jarak dr PPD ke rumah saya....
sampai balik PPD pukul 12...
fuh!!!nasib baik sempat..ada lg 2 group sblm turn group saya..
selesai int pukul 1.15
Alhamdulillah...selesai sudah..
tunggu jelah keputusannya nanti...
kawan2 doakan saya ye....
bergegas pula ke Taman Tasik utk berkelah ngan k.Maz n K.risa..
kesian diorang tunggu atun lambat..
first taim jumpa k.Risa..peramah n cantik orangnya...
thanks k.Risa sudi jumpa saya...
lps ni nk makan kat mana,meh atun bawak.kita pi
roger je...insyaallah atun blh bawak...
menu kami nasi hujan panas,kurma daging,ayam masak merah,jelatah
k.Maz yang sponsor..sedap tau!!siap tapau bawak balik lagi
Husb ngan anak2 tak ikut sebab letih menunggu sy abis int lambat sangat
lgpun dh time tidur diorang..tu yag tapau tu..hehe
thanks ye K.Mazz...saaayang akak!!!

Monday, December 27, 2010

Calling...

petang tadi tengah bersantai2 tetiba dapat call dr PPD
suruh datang taklimat esok pagi..
mungkinkah kontrak akan disambung??
kalau sambung,alhamdulillah..
bolehla tambah2 kan saving utk masuk rumah baru nanti
sebelum berangan lebih2,tunggu esok je untuk tahu jalan ceritanya...heheh
tapi sangat2 berharap dapat sambung..
kesian my Hubby..
nak bantu dia kumpul masuk rumah baru
cakap pasal rumah baru,mungkin bln mac boleh dapat kunci..tunggu jela...
yang tak bestnya,tak boleh join kak maz n k.risa masuk zoo..huwaaaa....sedih bangat!!!
tapi nasib baik dapat join utk makan2 esok..
xkisahla kan??janji dapat jumpa kakak ber2 tu...

Sunday, December 26, 2010

Nasi Tomato


dah lama teringin nk masak nasi tomato.dh lama jugak beli tomato soup tu..
harini baru berkesempatan nak masak
saya tepek resipinya ye:

1kg beras
4sd plnta

bhn2 A
2inci kulit kyu manis**
1kntm bnga lawang*
2bj buah pelaga*
8kntm bnga cengkih*
1nci halia d'ketuk*
setengah tin tomato soup heinz
air secukupnya
1/2 tin susu krimer sejat/susu cair
1/2 labu bwng bsr d'hrs*
garam sckpnye~


cara mnbyat:
pnskn plnta,tumiskn bhn A* smpai naik bau..
mskkn bhn A~ biarkn smpai mnddih
mskkn beras,msk smpai msk

ayam msk merah yg smple

7ktl ayam(gaul knyt n garam-goreng dl)
2labu bwng bsr*
2ulas bwng pth*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*-xde jadi tak letak jugak
3btng serai*(blend bhn *)
3sd cili giling
setengah tin tomato soup heinz(habiskan baki yang guna untuk nasi tadi
panskn myk n
tumis bhn2* n cili giling smpai garing
mskkn ayam,sos,cket air n perasakan dengan garam n gula..msk smpai msk.
angkat n hidang.

nasi tomato+ayam masak merah+jelatah

''slmt mncuba''

Sacrifice....

saya kena berkorban....huhuhu
berkorban apa????
korbankan keinginan nak berjalan saya tu
ingatkan suami dh abis kelas,bolehla jalan2
dapat berita mengejutkan GB suami bertukar sekolah lain kerana kenaikan pangkat
jadi,suami kena pegang tugas memangku semula
huhu...
means???
everyday kena pi skolah
balik pukul 5(office hour)
dhla minggu depan minggu last cuti skolah
banyak perkara suami perlu settlekan
kesian pulak nak ajak berjalan je...
saya pun senyap je la...
menyibukkan diri buat keje rumah n layan anak2
padahal dalam hati..meronta2..
sabar je la
nak buat macamana...dah tanggungjawab dia
berkorban.....
ikutkan plan asal,banyak tempat nak tuju...
takpelah abang...be strong ye..
ikhlaskan hati abang untuk buat kerja...
harap2 GB baru cepat datang...

Friday, December 24, 2010

masak lemak labu + kangkung



tak tahu nak masak labu ni..google2,p.cik google bwk ke http://hanieliza.blogspot.com/.
saya paste kat sini resipinya...

MASAK LEMAK LABU & KANGKUNG

Bahan
500 gm labu kuning berkulit hijau [muda]
500 gm sayur kangkung
1 s/b udang kering
2 tangkai cili merah
2 cawan air
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 labu bawang besar
garam

Cara
1. Labu dibuangkan biji dalamnya. Potong kecil. [Sekiranya labu tua kulitnya hendaklah dibuangkan]
2. Kangkung dibersihkan dan potong pendek.
3. Masukkan labu, bawang, udang kering, air dan garam dalam periuk. Masakkan sehingga mendideh dan labu lembut.
4. Masukkan santan pekat dan cili merah.
5. Masakkan sehingga mendideh sambil mengacau kuahnya perlahan-lahan.
6. Tutup api dan hidangkan dengan nasi.

Thursday, December 23, 2010

Tips atasi anak yang bercakap kotor

kali ni saya nak kongsikan tips untuk atasi anak yang suka bercakap kotor..
Saya sedang menghadapi masalah ni sekarang..
Anak sulong saya sekarang ni makin becok mulut
kalau yang baik tak pe
ni yang tak baik pun ada
tapi nasib baikla belum sampai tahap pandai mencarut lagi
contoh:bila kita tengah sembang2 ngan ahli keluarga(mak n sebagainnya)
tiba2 dia menyampuk "ibu kentut busuk"-contoh la ye
saya sangat tak suka bila dengar anak cakap macam ni(walaupun not too serius)
saya paste kan artikel tersebut:-


Pra sekolah adalah masa perkembangan bahasa kanak-kanak. Mereka mempelajari bunyi dan bahasa dengan mengulang-ulang perkataan yang didengari daripada sekelilingnya. Mereka sama sekali tidak mempedulikan atau mengetahui maksud perkataan atau ayat yang disebut. Walaubagaimanapun, kadangkala ibu bapa pasti terasa malu dan tersinggung dengan perkataan yang tidak sepatutnya yang dikeluarkan oleh kanak-kanak tersebut.

Kata-kata yang keluar dari mulut seseorang hanya akan mempunyai maknanya dan sifatnya apabila kita memberikan makna dan sifat kepada kata-kata tersebut. Kanak-kanak pra sekolah sudah tentu tidak mengetahui dan tidak memahami makna perkataan kotor yang disebutnya sehingga ibu bapa mengajarnya baik atau buruk suatu perkataan itu.

Mengulangi perkataan kotor kemudian tergelak dengan perkataan tersebut hanyalah fasa yang hampir kesemua kanak-kanak pra sekolah atau di tadika alami. Jika ibu bapa tidak kisah dengan sikap ini atau bertindak seperti tiada yang salah, biasanya akan berlalu selama beberapa bulan. Jika ibu bapa bertindak keras dengan perkataan tersebut, maka kanak-kanak akan mendapati perkataan tersebut mempunyai kuasa yang sangat kuat untuk menarik perhatian ibu bapanya. Maka sudah tentu mereka akan menggunakan kuasa itu dengan sebaiknya.

Namun, bagaimana untuk bertindak dengan tindakan yang membina terhadap “perkataak kotor” ini? Cara memarahi anak supaya berhenti mengeluarkan kata-kata tersebut tanpa memberitahu mengapa ia tdak dibenarkan, jarang sekali berhasil. Malah, teknik ini akan memakan diri kita sendiri di mana kanak-kanak ini akan menjadikannya sebagai penarik perhatian orang dewasa. Jadi, ibu bapa perlu memberi perhatian dalam mendidik anak-anak berkata dengan sopan dan berakhlak baik.

Di bawah adalah beberapa teknik efektif yang boleh digunakan bagi menghadapi kanak-kanak yang bercakap kotor…:

- Perkara terpenting sekali adalah tenang. Bertindak dengan bijak, anggap kata-kata itu bukan hal yang besar. Beritahu anak anda dalam nada yang tenang di mana apabila anak menggunakan bahasa tersebut akan membuatkan ramai orang tidak suka kepadanya. Pesan keapdanya yang semua orang sayang kepadanya dan kata-kata itu boleh membuatkan orang tidak selesa dengannya . Kemudian arahkannya untuk teruskan apa yang sedang dilakukannya sebentar tadi.

- Mengubah perkataan kotor menjadi pengajaran kepada anak. Anda boleh mengubah perkataan kotor tersebut dengan perkataan yang lebih tepat. Beritahu anak anda bahawa anak yang baik, menggunakan perkataan ini. Jadi, lebih baiklah fikirkan dari awal apakah perkataan yang anak anda bakal sebut atau sering sebut dan pengganti perkataan tersebut. Apabila anak anda menggunakan perkataan yang anda ajarkan, jangan lupa untuk memujinya.

Bersambung…

Diambil dari Anakkusayang.com
saya harap masalah saya ni akan selesai dan takkan menjadi semakin serius
biasalah kan..bila anak dah mula bergaul...

Monday, December 20, 2010

Yeay!!dapat gaji

Alhamdulillah..cek M2u gaji dah masuk..xsangka plak tu dapat byk tu.rezeki...
nasib baik suami xde,kalau tak,singgah sat jela jawabnya duit2 tu..haha
nak bayar hutang
belanja mak sikit
blanja anak2 ngan suami sikit
simpan yang penting
tak boleh terlalu boros sebab nanti dh xde gaji
huhu
mintakla start lebih awal tahun depan...

Friday, December 17, 2010

dh pandai dah....

ha??
pandai ape???saspen je..
pandai snap picture..
bukan main lagi budak Husna ni kalau biar camera kat dia..
ada je gambar yang nak di snap nye..
tadi saje suruh dia try snap gambar kitorang n hasilnya....




macam2 perangai Husna...

Sunday, December 12, 2010

happy 4th birthday Nur Aqilah Husna




hari ni genap Husna 4 tahun...
alhamdulillah..tercapai hasrat saya nak bagi Husna pandai membaca sblm umur 4 tahun
walaupn 2 sukukata,okla kan...
dah byk surah2 simple yang dia dapat hafal...
Qiraati jugak dh nak masuk jilid 2..
semoga Husna terus sukses dan jadi anak solehah...
amin...

latest update

dah bersawang blog nih xupdate
xde mood sangat
xtau la kenapa...
sekarang ni cuti sekolah kan..macam biasa,Hubby masuk maktab..
saya ngan anak2 je kat rumah
nasib baik ada sang kancil,xde la bosan sangat
kalau rasa boring,balik umah mak.tak pun,petang2 bawak anak pusing2..
act saya baru baik demam
demam sejak khamis..
mulanya sakit tengkuk sbb salah tido
biasala BF mum kan..tido ikut dan je la..
terus urat bengkak n sakit kepala..sebelah kiri je sakitnya..
ingatkan migrain(minta dijauhkanla..)
terus demam akibat bengkak urat tu..
jumaat pagi tak jadi pegi klinik.pegi urut je.alhamdulillah lepas urut n makan ubat urat,lega la sikit.demam je belum kebah..kadang2 sejuk menggigil,kadang2 panas..
sejak petang ahad ni,alhamdulillah..baru keluar peluh..elokla hubby pun dh nak balik semula ke maktab.tak sempat nak jalan2 ke mana pun...
kesian hubby sebab kena jaga anak2 n uruskan rumah time saya sakit
langsung xleh nak bangun..serius!!teruk sangat rasa
anyway,thanks to my hubby n alwayz love u so much!!!