Sunday, December 25, 2011

Produk Homemade Alya Delight

Alya Delight sedia menerima tempahan apam polka dot,cheese tart pelbagai perisa,kek dan cupcake.Mulai tahun 2012,InsyaAllah saya akan mengupdate blog ini dengan order dari customer...untuk melihat gambar terdahulu,boleh lawati page Alya delight di Facebook

Wednesday, July 27, 2011

perkembangan Husna

nak update blog tapi xtau nak update pasal apa
since dah lama tak ceita pasal alya n husna
cerita pasal diorang lah plak
Husna dah makin besar
tapi makin cengeng bak kata kak fiza aka umisofie
silap sikit suka menangis
xtau la kenapa...
tapi agak berdikari jugak...
pantang nampak saya nak solat,cepat2 dia pegi ambil wuduk.nak ikut solat..
semoga berkekalan sampai bila2...
periksa baru ni..alhamdulillah 4 paper dapat 100%.lagi 4 paper tak dapat..paling rendah bahasa arab.84%
xpelah,usaha lagi...
kedudukan kelas dapat no 9 dari 23..ok lah tu
periksa tak baca apa,gitulah.saya saja tak train dia buat latihan.saja nak tengok macammana..
lps ni kalau nak periksa,saya akan train dia betul2..
tengok plak result macammana...
membaca buku cerita dah makin lancar..pantang dapat buku,asyik betul dia baca..
buku iqra' plak dah masuk iqra'3.kadang2 lps maghrib ngaji kat umah.pagi setiap hari sekolah ngaji kat sekolah..
baru2 ni batuk teruk
mula2 demam.lepas demam batuk plak.sampai xleh tido
saya dah risau takut dia kena asthma..alhamdulillah xde
saya bawak dia terus jumpa paed kat columbia asia hospital
thn lps dia kena batuk macam ni jugak.ubat klinik biasa kami pegi Az-zahra,tak jalan
so,kali ni,terus bawak dia jumpa paed
dapat 3 jenis ubat
alhamdulillah xsampai seminggu makan ubat,dah tak batuk dah..

Sunday, July 24, 2011

kelas cupcake n pelbagai tartlert

kesampaian jugak hasrat hati saya nak pi kelas cupcake tart
walaupun dh biasa abik tempahan tart,teringin nk blajar buat tart lain
mcm fruit tart,choc tart..
alang2 dah pi kelas,sambar jelah 2-2 kelas..
start 9 pagi sampai pukul 1.30 kelas cupcake
cupcake fondant,coklat,buttercream
rehat setengah jam untuk makan n solat
thanks kak dila..siap sediakan makan tengahari n minum petang lagi untuk kami semua...
3 orang je pelajar
kelas hands on memang xleh ramai.nanti cikgu tak boleh fokus..
layan jelah gambar cupcake ye...
dah mahir nanti,bolehla ambik tempahan plak...




Saturday, July 23, 2011

polka dot....

semalam selesai jugak tempahan apam polka dot..paling banyak saya buat sejak bisnes kecil-kecilan ni...700 biji
600 order dari bekas cikgu saya
untuk kenduri adik angkat beliau di negeri sembilan
mula mula nak tolak.tapi,tak sampai hati plak sebab cikgu ni regular customer saya
selalu order n rekomen kawan2 dia untuk order kek,apam n cheesetart dari saya
terima kasih banyak2 cikgu...bagi sokongan pada saya...
lagi 100 biji tempahan dari jiran
ada potluck kat sekolah n bawak untuk makan makan..
dengan 2 orang pembantu,alhamdulillah
terima kasih pada pembantu2 saya..
puas hati dengan hasil kerja mereka..
lepas ni boleh ajak lagila...
pembantu2 saya ni sebenarnya jiran2 saya je..kebetulan suri rumah jugak..
selalu kami bersembang pagi2 sambil sidai kain n tunggu ikan
dah macam satu keluarga dah...
harap2 hubungan kami baik sampai bila2...
lepas ni,boleh dah ambik tempahan dalam kuantiti yang banyak..sebab ada pembantu..
layan jelah gambar polka dot ye...





Thursday, July 21, 2011

biskut raya-order order..

nak update pasal biskut raya yang saya jual tahun ni..

biskut mini cheese tart.ada inti nenas kat dalam

tat nenas..

almond london

biskut semperit

biskut golden nestum-paling dapat sambutan

alhamdulillah..walaupun xde banyak sangat tempahan.tapi dah cukup memadatkan jadual harian saya...
sesiapa yang berminat nak order biskut,tempahan masih dibuka...
biskut dijamin sedap,berkualiti n bersih..tanpa penggunaan pengawet n perasa tiruan..hehe

ops!!sebelum terlupa,kepada sesiapa yang belum like page Alya Delight,jom meriahkan lagi page saya..thanks 4 ur support

Thursday, July 14, 2011

kelas kek secret recepe

lepas kenduri 9hb tu,iaitu pada 10hb,sempat jugak saya attend class secret recepe.sape lagi kalau buka chef zubaidah yang ajar...
kelas berlangsung kat kedai bakery sunflower kamunting.
3 jenis kek yang diajar.yuran cuma rm100
kelas ni hanya kelas demo,bukan kelas hands-on
layan gambar kek ya...
lapisan kek choc butterscotch cheese
kek butterscotch cheese
lapisan vanilla cheese cake
vanilla cheese cake
kek chocolate indulgence

ni gambar2 kek masa kat kelas tu.


kek yang saya buat pulak...




tengok tu alya makan sampai tak angkat kepala dah..sedap sangat la tu...

tak sabar nak gi kelas personal cake plak 23 hb ni insyaallah...

kenduri kesyukuran

alhamdulillah,selesai jugak kenduri kesyukuran sempena masuk rumah pada 9 julai lepas...dah lama plan nak buat,tapi asyik tak jadi je atas sebab kesibukan suami saya
bila suami free sikit,kena curi masa jugak untuk buat.
alhamdulillah,sempurna sudah majlis tersebut..
tak banyak gambar yang sempat di snap sebab masing2 sibuk.suami sibuk menguruskan anak2.saya pulak sibuk dengan kerja rumah
majlis dimulakan dengan bacaan Yassin,doa selamat n tahlil untuk arwah ayah n muslimin muslimat
selesai majlis bacaan yassin,jamuan tengahari
nasi putih berlaukkan daging masak merah,gulai nenas ikan masin,masak cuka ikan,ulam kangkung,pucuk ubi,silum n jantung pisang.ikan masin n sambal belacan
last minit ada plak sponsor dari jiran lama kat rumah sewa dulu.diorang sponsor bubur gandum.sangat sedap bubur cikmah buat
terima kasih cik mah n k.syah.sudi sponsor bubur untuk majlis saya
lak saya upah dari rumah lama jugak.saya masak lauk masak cuka,ikan masin n rebus ulam.sambal belacan,cik mah jugak buat...terima kasih....
tak semua adik beradik yang dapat datang
kawan2 pun ada yang tak datang
xpelah,masing masing ada urusan.yang tak datang tu,xde rezeki lah nak merasa lauk pauk kenduri ni.
yang datang tu,terima kasih banyak2 sebab sudi datang...


sekitar majlis bacaan yassin.adalah dalam 20 orang...

cenderamata untuk tetamu yang baca yassin.ada surah Yassin n gula2

selesai sudah majlis..alhamdulillah..semoga keluarga kami akan hidup dengan limpahan kegembiraan dan kebahagiaan serta diberkati Allah S.W.T.semoga murah jugak rezeki saya untuk dapat pekerjaan tetap.kalau tak dapat pun,semoga tuhan permudahkan urusan perniagaan kecil-kecilan saya..amin...

Monday, June 13, 2011

Lost world

sabtu baru ni saya n suami bawa anak jalan2 ipoh
tak de hari lain dah nak pegi selain hari tu
lagipun cuti skolah pun dah nak habis
mula2 shopping kain pasang untuk baju raya kat Riamoda
saya beli 4 pasang kain untuk saya
salah satu nya,belikan untuk anak sekali
tahun ni nak pakai sedondon
2 pasang plak baju melayu untuk incik suami
boleh lah tempah awal2
takut nanti taylor dah taknak terima
sebelum ni saya dah beli 4 pasang kat Nagoya n 3 pasang online
bagi kat mak 2 pasang.untuk baju raya mak
ada jugak yang saya jahit untuk pakai sebelum raya
hehe..kotla,nak pi kenduri ke apa,bolehla pakai..
lepas shopping2 bawak plak anak2 mandi kat Lost world
tempat yang sangat2 anak2 suka
mak n abahnya pun suke jugak..hiks
sampai taknak baliklah budak2 tu..
janji pukul 5 mesti keluar dari situ
tapi pukul 6 baru keluar
dengan husna menangis2 tak nak balik
alya pun sama tapi tak nangis plak budak tu sebab dia ngantuk..
sebelum balik,pusing2 lagi plak.nak beli pasu
nak pindahkan pokok duit2 yang saya beli kat cameron haritu
jumpalah kedai tu
beli 2 biji je
pasu ni berat,so beli sikit2 je
nanti bila2 datang,boleh beli lagi
ingat nak cari bunga untuk hiasan kat rumah.
tapi,dah lewat.xsempatlah
lain kali je la...
saya kena balik awal sebab ada tempahan kek n apam nak kena buat
sampai rumah dalam pukul 9 lebih
kemas2 sikit,uruskan anak2,terus masuk dapur
siapkan tempahan...
layan jelah gambar budak2 tu ye..hehe

baru sampai n dah siap tukar baju siap2.alya lgsg xnak pandang kamera..duk asyik tengok air..

baru masuk lam air..alya macam takut2 lagi..
alya ngan abah

alya tengah tengok tiger.tapi bila nak snap,dia malu2 miau le plak..

Husna sedih nak tinggalkan tempat mandi..hehe

Wednesday, June 8, 2011

my world

Dunia surirumah macam saya ni,mestilah family n rumah kan..
tempat lepak-surf internet,tengok resipi..semua resipi saya ada dalam pc..ada jugak kat fb.tak copy pun kat tempat lain..tengok tv3 je..sbb pakai area dalam..dengar radio..hehe.kdg2 sy tengah masak,anak2 beraktiviti kat sini.tengok buku,tengok vcd or apa2 jelah

ni plak tempat saya membaking..heheh.mencuba resipi baru..dalam kabinet tu penuh dengan barang eletrik untuk membaking macam oven kecik,breadmaker,mixer blender,toaster n macam2 ada..hehe

ni plak dapur basah...untuk memasak..

abaikan susunan rumah yang tak berapa teratur tu ye..
reriously,memang saya tak pandai nak mengemas.huhu
asal nampak besih,ok dah..hehe
kalau ada idea untuk ngubah apa2,bagitau je ye..
hehe

Friday, June 3, 2011

kek birthday-order from cikgu Ros



malam tadi,dapat call dari cikgu Hasnida,cikgu saya dulu.minta buatkan kek harijadi untuk anak kawan dia
nak tolak pun,tak sampai hati
sbb malam tadi saya dah ada 3 biji kek nak buat
so,barang pun dah ada.saya pun buat jela..
pelanggan setia saya cikgu hasnida ni..hehe
terima kasih cikgu,tolong support..
nanti bagi upah rasa kek lain plak na..
heheheh
anak Cikgu Ros ni dah besar.
so,dia tak nak tulis
dia mintak letak buah strawberry je kat atas tu
nasib baik petang semalam masa pi tesco,beli extra...
bolehla letak...
kek ni adalah kek brownies lapis cheese..
memang sedap kek ni..
tak jemu makan..heheh
sesape yang nak order,boleh contact atun ye...
thanks pada cikgu Ros..
belum tanya komen dia lagi..sedap ke tak???

Tuesday, May 31, 2011

last week order








order sabtu lepas...150 biji apam polka dot n 250 biji cheesetart

Saturday, May 28, 2011

baru dan lama

ni oven lama saya.pemberian hubby masa 6th anniversary tahun lepas..
ni plak hubby bagi awal bulan haritu..lepas pindah masuk rumah ni...

Hubby cakap hadiah sebab penat lelah saya kemas barang2 pindah..dia tak banyak tolong sangat sebab sibuk..
xpelah..asalkan dah selesai pindah..rumah lama pun dah ada penyewa baru..baru masuk semalam..
nak cerita pasal oven plak..
oven yang lama tu masa hubby beli dulu 128.tu time tak offer.kalau offer,dalam 109 je..
dah beli baru perasan.xpelah..nak buat macammana..dah beli dah...
disebabkan oven tu kecik je,tu yang hubby offer yang baru ni
rezeki jangan ditolak ye tak??
alhamdulillah
sekarang ni nak bacar cistat cepat dah..
skali masuk 80 biji dapat..
oven kecik tu tetap saya guna..
untuk bakar sebiji kek
ada jugak tanya saya,taknak jual ke??
hohooo...memang takkan jual..sayanglah
pemberian hubby tersayang kan..
selagi boleh guna,guna jelah..
banyak berjasa sangat dah
bisnes biskut raya tahun lepas pakai oven tu je...
pada sesape yang nak beli ovcen untuk buat bisnes memang berbaloi-baloilah beli oven ni..
jenama Zanussi 550L.harga saya beli rm1150
oven lama tu Pensonic AE19N

Friday, May 27, 2011

terharunya...sob sob...

pagi ni tak on9...sibuk masak pulut kuning ngan ayam rendang..
4kilo beras pult n 3 ekor ayam..
nasib baik mak ada..so,mak tolong masak jugak..hehe
bila on9 je,bukak fb tengok ada private msg dar my hubby...
rasa macam nak nangis je bila baca...
i love u abang...mmmuahhhhh
love u forever...
act malu gak nak tepek sini,tapi sebab gembira n terharu yang amat2,saya paste gak kat sini..hehe

Tiada yang terindah selain senyuman mesramu,
Terukir raut wajahmu sinar harapan,
Buat insan yang teristimewa,
Laluan kasih yang abadi.

Amarah mu menjadi penjana,
Keluhan mu menjadi ingatan,
Betapa besarnya pengorbanan mu,
Melalui saat-saat penuh berliku.

Tabahkan hati mu kerna di hadapanmu,
Penuh barakah,berkat ketabahan mu,
Mendidik,mengajar anak-anak tanpa jemu,
Hati penuh kesucian sentiasa menerima,
Dengan hati terbuka melayan kerenah.

Hati ini sentiasa mendambakan kasih sayang mu,
Kemesraan yang diharapakan berkekalan,
Bingkisan rasa tika salah berbicara,
Menjadi bahana luahan pedita.

Terima kasih kerna sudi menjadi pendampingku,
Menjadi teman berbicara,sahabat cinta luhur,
Pujangga dikala malam mendatang,
Bidadari dikala siang menjelma.
Khas Buat Insan Yang Teristimewa.
Maaf kan diri ini,tatkala kesilapan diri,
Kekurangan diri,kehinaan diri ini,
Yang serba kekurangan hanya dengan izin Mu

Ya Allah,berkati la hubungan kami,
Lindungi anak-anak kami,menjadi anak solehah,
Jadikan diri ini bapa yang soleh,
Jadikan Insan ini Isteri yang solehah,
Agar kami menjadi sebuah keluarga yang mendapat barakah,hidayah dan insan yang cemerlang di dunia dan akhirat.

Amin...amin...Ya Rabbal Alamin...

terharu tak??ke sy yang sensitif...huhu...

Thursday, May 26, 2011

saja2

tak tau nak letak tajuk apa...
heheh...belasah je..
sbb mcm2 hal nak tulis..walaupun tak penting pun...huhu
mulai esok,khamis rasa macam bz je...
shell tart utk order sabtu belum siap lagi..
ada banyak lagi nak kena buat..
untuk makluman,tempahan sabtu saya dah tak ambik ye...
takut tak sempat nak buat..
mula2 ingat nak bagi hubby bawak pi maktab pun,tak sempat dah nak buat...
esok petang kena iron baju hubby(untuk seminggu) siap2.
sabtu dia dah nak pergi..
kena prepare untuk masak rendang jumaat tu..
hubby mintak buat pulut kuning,rendang n kek untuk sambut anniversary ke 7 kami...
ingat nak buat kek marble cheese versi bakar(yg ni tak pernah try lagi...)
tak taula menjadi ke tak..
harap2 menjadilah..
kalau jadi nanti,saya tepek picture kat sini yeah...
jumaat malam kalau jadi nak keluar dating..heheh
itupun kalau sempat.sebab ada tempahan apam dot dot...nak ambik pagi sabtu..
hadiah untuk husb???tak tau nak bagi apa...ada cadangan tak???
saya taknak mintak hadiah...
baru je dia belikan oven baru untuk saya..
so,tak nak mintak apa2
nak mintak kasih sayang yang melimpah ruah je..heheh
to my hubby:good luck 4 your exam ye...
mintak2 sem ni dapat yang terbaik lagi..amin...

Thursday, May 19, 2011

Apam beras Terbaekkkk!!!



nak share resipi apam soda ni..
petang tadi nampak kawan siber saya post gambar
puasa plak harini.terus rasa teringin nak buat..
mauripan xde..tadi pi kedai bakeri lupa nak beli plak...
anak2 plak tengah tidur.apalagi,start moto satla pi beli...
memang tak rugi saya try..
sangattt sedapppp
tak sedar dah sepiring habis saya makan sorang je..
punahlah diet saya harini..heheh
jom kita tengok resipinya ye...

Bahan2:-
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara:

1.masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.

2.gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.

3.blender nasi dengan air sampai betul2 hancur.

4.campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.

5.biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...

6.selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.

7.PERINGATAN: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

*saya buat separuh adunan je..banyak dapat...
*saya tambah esen ros utk sedapkan lagi bau n letak pewarna

Tuesday, May 17, 2011

kek coklat moist



dah lama tak buat kek ni..(hampir sebulan)
semalam buat..sempena hari guru..heheh
lagipun,dah lama tak buat kek ni.rasa lain plak..macam tak konfiden ja...
kek ni yang paling laku...
Di kesempatan ni,saya nak ucapkan Selamat Hari guru pada semua guru2 terutamanya cikgu2 yang pernah mengajar saya n suami..
selamat hari guru...
jasa kalian akan dikenang sampai bila2...

p/s:sesiapa yang nak order atau nak tanya pasal harga atau nak tempah,boleh hubungi saya ye...

Saturday, May 14, 2011

kereta idaman???

sebenarnya,banyak keta yang saya suka...heheh(tamak kan???)
sampai susah nak pilih,keta paling suka yang mana 1...
antara kereta yang saya suka tu Honda la...Accord,City,stream...
Kia forte kaler putih,alza,Myvi pun suke jugak..tapi tumpang keta abang je lah
nak beli sendiri tak mampu..
yang termampu sekarang ni je la pakai..tu pun dah habis bayar..Alhamdulillah..
kereta suami iswara dah habis bayar 3 tahun lepas.keta kancil yang saya pakai tu pun alhamdulillah awal bulan haritu last payment..
suami cakap,dia nak tukarkan ke nama saya.tapi tak sempat lagi dia nak ke JPJ buat urusan tukar nama..
xpelah,bukan saya mintak pun dia bagi pada saya..saya tumpang naik je..hihi
kalau tak tukar nama pun,saya tetap drive keta tu jugak ke mana saya pergi..
keta iswara suami tu,saya tak pandai bawak(kaki saya tak sampai sbnrnya...hiks)
setakat ni,2 kereta tu lah transport kami untuk ke mana2..alhamdulillah...
bila nak tukar keta??
suami tu teringin sebenarnya nak beli keta lain
tapi biar lah dulu...baru je start potong duit rumah..
tunggu dia naik pangkat dulula...insyaallah,ada rezeki baru boleh tukar
opps!!bukan tukar..tapi tambah..2-2 keta tu sayangla plak nak jual..
sbb dh xde hutan0g..kalau ada hutang tu lainlah kan..
banyak lagi duit nak disalurkan dari beli keta..lainlah kalau belum ada kereta...
oklah..panjang plak saya membebebl..
you all plak,apa keta idaman u all???

Wednesday, May 11, 2011

chocolate chip cookies


Bahan-bahan ( 100 biji )

* 450g tepung gandum
* 1 biji telur
* 250g mentega
* 115g gula halus
* 110g gula perang
* 100g chocolate chips
* 3 sudu besar cocoa powder
* 250g gajus(panggang dan cincang halus)
* 1 sudu kecil baking soda

Cara-cara

1. Pukul mentega dan gula sampai kembang
2. Masukkan telur dan pukul lagi
3. Masukkan tepung+baking soda yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau
4. Masukkan gajus dan kacau lagi
5. Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
6. Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit

biskut badam cherry

gambar xde sebab belum buat..ingat petang ni or malam ni nak buat
saya makan kat umah jiran,n rasa sedap.saya tukarla resipi ngan dia..heheh
saya pate kat sini resipinya...

bahan A
240g mentega
120g gula kastor
2 biji telur kuning
2 camca teh esen vanila

bahan B
300g tepung naik sendiri
30g tepung kastard

utk hiasan-badam nibs n ceri merah

cara membuatnya:
1.putar A hingga kembang.masukkan B dan sebatikan
2.bulatkan adunan menjadi bola kecil,coat dengan badam nib.letak atas tray n hiaskan dengan ceri merah
bakar pada suhu 170 selama 20-25 minit

selamat mencuba...

Monday, May 9, 2011

kelas biskut

alhamdulillah semalam berpeluang masuk kelas biskut.ada 10 jenis biskut yang diajar n bonus resipi 5 jenis kek
biskut2 yang terbaru n sedap2 belaka
chef yang ajar ialah chef zubaidah(xsempat nak snap pic chef tu..hehe.)
semangat berkobar-kobar ni nak mulakan bisnes biskut ni..hehe
tapi kena cuba buat dulu..
kalau menjadi n xrenyah sangat,bolehlah diteruskan..
kalau renyah sangat,memang tak bolehla sbb saya buat pun hanya suka2...
ada juga bincang ngan hubby untuk beli oven baru...
ni gambar oven nya..
jenama zanussi
harga dalam 1200
kalau guna oven ni,kek sekali bakar dapat 2biji
biskut plak 1 adunan je skali bakar
cepat sikit kalau guna oven ni...
apapun masih dalam perbincangan tentang bajet.kalau beli oven,ada benda yang perli dilepaskan...

layan jelah gambar biskut-biskut yang meletop tu ye..
nak order raya nanti,blhla inbox...

biskut chocolate peanut
avanza bite
semperit susu
mini cheese tart


actually ada lagi biskut yg lain.tapi xleh nak upload..sesaper yang nak tengok,blh tengok kat fb...