Saturday, February 26, 2011

kek pandan marble

lama dah tak buat entry resipi..kali ni saya nak kongsikan resipi kek marble pandan
sebenarnya jiran saya yang teringin nak makan kek ni
dia dh cuba buat tapi xjadi
so hasil carian saya kat My resipi,saya jumpa resipi kek ni..
kat sini saya paste kan resipinya..

Bahan-bahan ( 1 loyang ukuran 20cm )

* 4biji telur
* 1sdt serbuk coklat,ayak.
* 100gr gula pasir
* 1sdt ovallate
* 25ml santan pekat,saya guna santan kara dalam kotak
* 1sdt perisa pandan
* 50gr minyak masak
* 100gr tepung gandum }ayak
* 1/2sdt sebuk penaik }bersama
* beberapa titik pewarna hijau

Cara-cara

1. Pukul telur,gula pasir,&ovallate hingga kembang.
2. Masukkan ayakan tepung gandum & serbuk penaik.Kacau rata.
3. Masukkan minyak masak,kacau ra ta.
4. Masukkan santan & perisa pandan, Kacau rata.
5. Ambil 2 senduk adunan & beri serbuk coklat.Kacau rata.
6. Masukkan beberapa titik pewarna hijau pada adunan yg selebihnya. Kacau rata.
7. Masukkan adunan hijau ke dalam loyang yg dah digris.Masukkan adu nan coklat,marblekan.
8. Bakar pada suhu 180c atau bergantung pada kepanasan oven masing -masing selama 30 minit.

Thursday, February 24, 2011

renovation



merujuk pada gambar di atas..ni adalah dining room..nampak tak bilik tu??
we all dah berbincang n decide nak pecah bilik tu
untuk pengetahuan,bilik tu ialah bilik ke empat.so,kawasan ni nanti adalah area dapur
nampak tak belah kanan yang ada tingkap tu??tu adalah dapur basah...
barula nampak lawas kalau dipecahkan bilik tu..
sekarang ni tengah survey lagi tukang rumah yang sesuai..orang yang kabinet tu bagi 5k untuk pecahkan n kabinet bawah dapur basah saja...
tak taula mahal ke tak
nanti ada masa nak tanya orang lain plak
saya ni bukan apa,duk risaukan pasal kekemasan kerja yang bakal diorang buat nanti
harap2 dapat tukang rumah yang kemas buatannya

Thursday, February 17, 2011

home appliance n renovation

harini suami balik awal skit sebab nak pi settle kan saman..2 saman plak tu.saman MPT ngan saman Trafik..huhu
dah terlanjur ke taiping tu pusing la lagi sekali mencari jalan tembikai(dah kali ke 3 kitorang cari)
akhirnya jumpa jugak....
tadi dah bayar deposit untuk......




tu dia...dapur gas Rubine yang ada safety valve macam kak Ashila bg tau tu...tapi tak ambik pun hood sebab rumah ni rumah teres,so,buat penyedut asap je dah cukup(kata si tukang rumah)..save la sikit...

sinki yang ada 2 macam tu...ok la kan.blh letak paip untuk water filter satu.tak kacau dah...

penyidai yang dah lama saya minat tu...ambik yang panjang 6 kaki 4 bilah untuk letak kat luar n 2 bilah 3 kaki untuk sidai tuala dalam bilik...semua ni dah 1k lebih habis..tadi baru bayar deposit.balance tunggu duit kutu awal bulan 3 nanti..heheh

tadi masa tukang rumah tengok untuk buat kabinet,dia cadangkan kami bukak 1 bilik supaya dapur jadi luas..bincang punya bincang,hubby pun setuju untuk bukak bilik lagi satu tu.so,tinggal 3 je bilik.dapur asal kecik sangat...dia bagi 5k untuk pecah bilik,concrete table top skali kabinet...ok la kut..tak mahal sangat

cornies pun untuk hall siap bunga kat tengah dia bagi 1300..bestnyaaa.cepatla dapat kunci...

Friday, February 4, 2011

Produk DR Herba Industries

Saya nak memperkenalkan produk rawatan keputihan dari DR Herba industries..saya dah mencuba produk ni dan alhamdulillah ianya sangat berkesan..sebelum ni,saya memang mengalami masalah keputihan yang agak teruk specially selepas pemakaian IUCD...

saya terjumpa produk ni pun di RH.mula2 takut jugak nak try tapi lepas tanya kawan2 yang dah try,baru saya berani try...bila dah try ok,terus saya pun berminat untuk jadi dealer kat taiping..so,sesiapa yang berminat,bolehla hubungi saya...kalau nak beli secara online pun saya boleh pos..kos penghantaran akan di caj..saya nak perkenalkan serba sedikit tentang produk ni...

Ramai yang telah mendapat faedah dari formulasi estrak Cnidium Moneiri yang juga pertama kali dijual di Malaysia.Herba Cnidium mendapat rating herba Class 1 di Amerika Syarikat sebagai herba yang selamat untuk digunakan.Sejak dilancarkan tahun lalu,kini telah terjual hampir 50,000 botol.

Keunikkan produk Dr Herba ialah ia menjadikan SATU SINERGI YANG IDEAL DIGANDINGKAN BERSAMA SERUM DH-5, Serum DH-5 merawat jangkitan dan PPW bertindak sebagai pelindung peribadi wanita bagi mengelak dari jangkitan berulang.

PPW adalah formula tradisional klasik estrak biji Cnidium tanpa bahan kimia dan hanya menggunakan buih anti alergi /Hypoallergenik yang tidak akan mengubah pH,tiada kesan sampingan dan boleh digunakan sebagai pencuci intim bagi membantu :-
Menghilangkan keputihan yang patologis
Menghilangkan kegatalan semasa haid dan selepas bersalin
Menghilangkan terus rasa gatal disekeliling vagina
Menyah jangkitan bakteria/kulat candida,trichomonas dll
Menyah toksik dari dalam
Megecut dan megetatkan kembali vagina
Menghilangkan gatal kulit disemua bahagian tubuh seperti,celah paha dll
Mengeringkan luaran vagina yang melecet/luka
Anti Tumor/Kanser
Anti Gatal/Allergi
Anti Bakteria/Kulat
Anti Parasit
Anti Virus

*Anda dinasihati menggunakan PPW 1 atau 2 kali sehari setelah pulih menjalani rawatan Serum DH-5.Ini penting bagi mendapatkan perlindungan jangkapanjang dari jangkitan yang mungkin berulang sekiranya berlaku ketidakseimbangan flora.

SERUM DH-5 - Rawatan Herba Semulajadi D.I.Y (Do It Yourself) Sangat Berkesan Untuk Jangkitan Keputihan Wanita Yang Patologis.Hilangkan Perasaan Rendah Diri,Kerisauan & Kembalikanlah Semula Keyakinan Diri Anda .
Anda telah cuba rawatan di klinik tetapi GAGAL....
Apabila berlaku jangkitan keputihan ,anda akan segera pergi mendapatkan rawatan di klinik.Setelah mendaftarkan diri di kaunter pendaftaran.Terpaksa pula menunggu agak lama sebelum dapat berjumpa doktor.Secara protokol,doktor akan memberi ubatan terdiri daripada antibiotik dan juga ubat anti kulat dalam bentuk krim ataupun supositori yang dimasukkan kedalam faraj.

Setelah menahan perasaan malu dan banyak masa serta wang ringgit dihabiskan,selang 1 minggu atau 1 bulan kemudian keputihan datang semula.Anda mula risau,rungsing dan bercadang untuk ke klinik berjumpa doktor sekali lagi......Situasi ini berlaku berulang-ulang tanpa ada penghujungnya.

Di Mana Silapnya?
Tahukah Anda,sebenarnya antibiotik dan anti fungal yang anda perolehi dari klinik tadi telah memusnahkan segala jenis flora (bakteria)dan fungal dalam badan anda.Pemusnahan ini termasuklah kepada bakteria baik.Fenomena ini seterusnya membawa kepada ketidakseimbangan flora dalam badan anda.
Bukti yang nyata,menurut kajian Melbourne Sexual Health Centre (MSHC) di Australia-77% wanita yang menerima rawatan antibiotik untuk keputihan akan mengalami jangkitan semula selepas 1 bulan rawatan diberikan.

Tahu Kah Anda ....
Menurut Illinois Department of Public Health,bakteria yang menyebabkan keputihan itu mampu 'menyerang' tiub fallopio dan uterus seseorang wanita yang dijangkiti keputihan.Kesan daripada itu ia boleh membawa kepada kesukaran untuk seseorang wanita yang dijangkiti keputihan untuk hamil.Dalam istilah perubatan,perkara ini lebih dikenali sebagai "pelvic inflammatory disease (PID).


Serum DH-5 adalah formula rawatan semulajadi 100% dari 5 jenis herba anti keputihan yang dapat menghilangkan kerungsingan,perasaan malu dan rendah diri anda ketika mengalami jangkitan keputihan yang kronik.Keyakinan diri anda akan kembali semula setelah mendapatkan sentuhan formula unik ini.Kini episod keputihan anda telah sampai ke penghujungnya.Formula ini telah di cuba keatas 155 wanita Malaysia yang mengalami keputihan patologis dan didapati 100% berkesan tanpa ada sebarang kesan sampingan.

Antara Simptom Keputihan Abnormal Yang memerlukan Rawatan Serum DH-5 :-
Keputihan yang berwarna putih atau kekuningan,berlaku secara berterusan disertai rasa gatal - Jangkitan Kulat Candida atau Monillia
Keluarnya Cairan Berwarna Kehijauan Serta Rasa Gatal - Jangkitan Kuman Trichomonas
Keluarnya Cairan Berwarna Kelabu Dan Berbau - Jangkitan Bakteria Vaginosis
Keluarnya Cairan Yang Bersifat "Cheesy" Berbau Dan Bercampur Darah - Penyakit Yang Menular Melalui perhubungan Seks Atau STD
Antara Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Jika Tidak Dirawat :-
Kemandulan Akibat Rosaknya Organ Reproduksi Terutama Saluran Fallopian
Gangguan Haid
Barah Servik
Jangkitan Saluran Kencing
Jangkitan Pada Pasangan Seks
Kesakitan DLL
Untuk Mendapatkan Kesan Yang Terbaik Sila Ikut Panduan Rawatan Yang Diberikan :-
Serum DH-5 hanya digunakan untuk 10 hari sahaja dengan cara semburan terus kedalam faraj sehingga rata 2 atau 3 kali sehari tanpa membilas dengan air.Jika belum pulih sepenuhnya,sambung semula selepas berehat selama 7 hari(Biasanya 10 hari sudah mencukupi).PPW digunakan mula pada hari pertama rawatan dan anda dinasihatkan meneruskan pengunaan PPW sebagai agen pelindung dari jangkitan yang mungkin berulang.Jauhi pengunaan sabun & pewangi intim,kurangkan pengambilan gula serta perbanyakan diet yogurt dan sayuran hijau.
*Wanita hamil hanya guna Serum atau PPW secara luaran shj bagi menghilangkan kegatalan & bagi pasangan lelaki/suami yang dijangkiti boleh menggunakan kaedah rawatan yang sama seperti wanita.Berhenti guna Serum ketika haid,hanya boleh guna PPW Shj.

SOALAN LAZIM
Selepas menggunakan Serum DH-5 selama 3 hari,saya dapati keputihan keluar semakin banyak dan rasa gatal yang amat sangat?

Ramai juga antara wanita yang panik kerana keputihan keluar dengan banyaknya ketika menjalani proses rawatan Serum DH-5 & PPW.Pada hakikatnya ini adalah sesuatu yang positif,cecair keputihan yang disedut keluar tadi telah keluar bersama bakteria ,parasit,kulat atau kuman yang menyebabkan jangkitan.Jika dibiarkan tanpa dirawat, jangkitan akan merebak dan bahayanya bila bakteria yang melekat/tersumbat di dinding vagina dibiarkan menyerang uterus serta menghadang tiub fallopian,ini boleh mengakibatkan seseorang itu sukar mengandung juga berisiko tinggi untuk mendapat barah servik. Anda di nasihatkan meneruskan rawatan sehingga pulih sepenuhnya,jika gatal tidak tertahan anda boleh menggunakan PPW untuk menyapu/mencuci atau sembur sedikit Serum DH-5 ditempat yang gatal tadi tanpa membilas.

Komposisi Formula Herba : Zanthoxli Bungeani 15%,Radix Stemonae 15%,Radix Sophorae 15%,Cnidium Monneiri 15% & Alum 15%

Janji Kami Adalah Anda Akan Mendapat Manafaat Yang Tidak Dapat Dinilai dengan Wang Ringgit & Tidak Terdapat Bahan-Bahan Kimia Yang Terlarang Di Dalam Formulasi Produk Dr Herba Industries - Bersih,Suci & Merawat