Thursday, November 4, 2010

choco cheese marble cake



Resepi:

Bahan A
180 gram mentega
170 gram gula kaster
3 biji telur
20 gram serbuk koko, diayak
120 gram tepung naik sendiri, diayak (saya guna tepung gandum)
1 sudu teh baking powder, diayak (saya tambah lagi sesudu sebab tak guna tepung naik sendiri)

Bahan B
250 gram krim keju
60 gram gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur

Cara:

1. Pukul butter and gula. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder yang telah diayak. Gaul rata. Adunan dibahagikan kpd 2 bahagian. (derhaka, sebab suka hati tambah 100ml susu segar masa memukul adunan & tak bahagi kepada 2 bahagian :P)

2. Dalam bekas yang lain, pukul kesemua bahan bahan B hingga kembang.

3. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang. Tuangkan baki adunan A. (derhaka lagi, saya selang-selikan adunan ni :P). Perlu diingat bahawa loyang perlu dilengserkan terlebih dahulu. Kalau tak mau, sila letak baking paper.

4. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang. (saya guna kaedah steam bake yang saya suka tu :))


resipi ni saya dapat dari kak Suealeen..kawan dari RH..memang sedap kek ni..rasanya lemak2 gitu..dapat seketul bahagi 3 untuk rumah,anak bawak ke taska n bagi BS sikit..kejap je licin..

p/s:corak marble yang saya dapat ni tak secantik yang kak su buat..kena praktice lagi ni..

9 comments:

ashra said...

sedapnya..biasanya marble kek ni takde cheese kan.ni kena try ni.

halimatun said...

ye..yg ni ada cheese..tryla..memang maveles..

ummu said...

salam Atun
sedapnya..nak cket

halimatun said...

w.salam ummu..nak ke??meh datang umah atun buatkan yg fresh from oven.heheh

aZuRa AhMaD said...

atun sedap ja tgk....

halimatun said...

ye kak zura..memang sedap..hehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

atun, bila2 turun KL, buatkan yer...hehe...

halimatun said...

hehehe..insyaallah k.fiza...

Murni Delights said...

telan air liur vill dok tgok gmbar makanan he..he.nyum..nyum