Wednesday, July 7, 2010

Buku juga...


Dah beberapa hari saya perasan bila Alya bangun tidur,mesti dia akan capai buku dulu..belek2 buku dulu,barula cari saya bila dah puas tengok..sama macam Husna masa baby dulu..mcm tu juga..Husna dulu mungkin sebab sepanjang mengandungkan dia 9 bulan,saya masih belajar di Universiti..2 kali dia dalam perut,masuk dewan exam..agaknya sebab tulah dia suka buku..tengok2 Alya pun macam tu juga..Alhamdulillah..sekurang-kurangnya minat mereka pada buku ada sejak kecil lagi..

tapi ada kontranya juga..kontranya,bila dari kecil selalu beli buku,dah tentu jarang dibeli mainan..so,sampai sekarang ni,kalau jumpa mainan baru,Husna nak beli..iyela mungkin sbb xpuas main mainan masa baby dulu kot..tapi tak kisahlah,janji buku dia tetap tak tinggal..asalkan mainan yang nak dibeli,di luar kemampuan n bercirikan pendidikan juga...

saya pernak tengok satu wawancara tak ingat dah rancangan apa..tetamu jemputan ialah Wardina Safiyyah..wardina berkata perkara utama kita perlu terapkan pada anak sejak kecil ialah minat pada buku..bila anak koyak buku,biarkan..lama2 dia takkan koyak lagi..itlah yang saya buat pada Alya dan Husna..dan target saya juga,pastikan anak dapat membaca sebelum umur 4 tahun..Husana dah lepas..tunggu Alya pulak nanti..

2 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

atun,
mmg betul puan. terapkan buku pada anak2 dulu. mcm anak sulong akak, akak mengandungkan dia masa akak sem akhir kat u. masa konvo pun, akak nak bersalinkan dia. ptg konvo, malam bersalin. serius, akak ajar dia membaca umo 3 tahun, 4 tahun misi selesai...alhamdulillah. Allah permudahkan.

hidup kita akan dicabar. misi anak kedua belum complete lagi. masih berjalan. anak kedua akak bit lazy, ada saja alasan bila nak ajar membaca. alhamdulillah dia jenis cepat tangkap apa yg kita ajar. cuma, lazy la sikit....

apapun, semoga kita mampu mendidik anak2 kita masuk dalam dunia penuh ilmu ye, atun. akak sokong usaha atun.

ashra said...

btul tu atun..
terapkan anak2 dgn buku kan..sejuk sket ati kita ni.biar duit abes beli buku pun tak pe..

mmg kita pun dlm proses nak bg aleesya suka buku.hehe.