Thursday, May 6, 2010

cloth diapers


hari ni genap dah sebulan saya pakaikan CD pada alya.sukeee sgt.sbb canteekkk.mula2 beli 2 je sbb nk try takut leaking or rashes kat baby..so far,ok..then,beli lg 5.so sekarang ni dh ada 7 keping CD..CD yang ada ni CD coolababy
ni dia gambar CD yg saya ada.yg purple tu sy ada 2 keping
saya akan tambahkan lg sy punya koleksi CD ni beberapa keping lagi..kalau 7 keping je tak cukup kalau 100% pakai CD n no DD.saya juga nak try brand lain plak.antara sebab saya berCD ni..

1)jimat belanja.dah xde budget untuk beli DD lagi dah
2)kebetulan pun saya ni xbekerja,so,rajin2 kanla diri untuk basuh CD..hehe..
3)modenla ckit.even suri rumah je,xdela ketinggalan zaman..
4)kulit baby pun dah xde rashes lagi dah

saya juga ada join kutu untuk tambahkan lagi koleksi CD yang ada.kalau join kutu,xdela terasa sangatkan nak keluarkan duit beli CD..CD yang saya join kutu ni brand earthbaby..jom kawan2 ramai join kutu kat RH(promote lak..)
Masa mula2 tengok CD ni,masa CD ni masuk dalam WHI tahun lepas.masa ni terfikir gak,susah gak kalau pakai CD sbb nak kena basuh.dan 1 lagi,mesti regenya mahal..tapi bila dah join RH n baca review kawan2 yang dah berCD ni,rasa teruja plak..hehe..tu yang terus beli tu..

bila balik umah mak,tunjuk ngan mak,mak pun tahu sbb dia ada gak tengok WHI..canggih gak mak saya ni..ekeke..saya baru teringat dulu mak ada cakap"hokpa mu tak beli kaheng lapeng hat dok tunjuk dalam tibi tu??lawa dih!!warna-warni..(loghat orang batu kurau)saya pun bagitahu la mahe kaheng lapeng hat tu mak oo..tapi walaupun mahal,berbaloi-baloi...

kat sini saya nak share mcmana saya basuh CD saya..mula-mula,tanggalkan insert,alirkan air kat atas insert n perah2kan..(buat berulang kali hingga hilang bau).pocket CD pun wat camtu jugak.pastu campak dalam washing machine n basuh seperti biasa..biasanya mlm sy rendam pakai sabun attack.pgi2 sok,baru putar.sy pakai wm yg manual so senang ckit.basuh Cd ni xcampur ngan baju lain.basuh CD saja..itu yg kadang2 kumpul dulu..hehe(kalau penyakit M dh datang).pastu jemur la kat cahaya matahari yang panas terik..
CD yang dijemur di bawah panas terik
insert..

3 comments:

Lady of Leisure said...

wah warna warni cD.. hehe

Wina Momma Kira said...

Wina pun pakaikan Kira CD jugak, join kutu RH jugak hehe

ingat nak tambah koleksi lagi..memang jimat sangat

Rozy said...

tun,

not advisable rendam cd.
better lepas rinse simpan lam dry pail.