Thursday, May 27, 2010

Terlerai sudah segalanya...

mcmana nk mula sbb terlalu complicated..actually sikap2 jiran gakla ni..geram sangat n xtau nk luah kat sape lg selain kat hubby.sy ringkaskan je la apa yg patut ye..
k.ita-jiran sebelah umah.memang baik ngan sy sejak sy duk cni lagi.memang rapat sgtla.kadang2 gi mana2 pun same..
saya ngan dia memang berkawan jenis yang xde ckp2 blakang nye..xpuas hati,ckp je trus xde simpan2..
k.ita ni keje..
k.eja-duk blakang umah saya.dulu dia ngasuh husna msa dalam pantang.sejak lps raya thn lepas,dia xbertegur sapa ngan saya.sbb salah faham..dia ni skrg BS kepada k.ita
k.wati-duk blakang umah sy jugak n duk sebelah umah k.eja..k.wati ni xkeja..duk umah je..agak baik ngan saya.selalu dia bertandang ke rumah waktu suami gi keja sambil anak dia main ngan alya..
dlm 2-3 bulan ni,k.ita n k.wati tak bercakap sbbnya k.ita marah ngan k.wati sbb k.wati penah laga-lagakan saya ngan k.ita.apa yg k.ita ngan k.eja umpat saya dia ceritakan balik pada saya.saya ni jenis yg berterus terang,saya face 2 face ngan k.ita.k.ita cakap k.wati ni mereka cerita.tapi ada jugak yang saya percaya ngan kata2 k.wati ni..
mlm tadi,k.eja face 2 face ngan k.wati sbb k.eja dgr k.wati ada umpat dia di belakang..k.wati ni nak tutup kesalahan dia,dia pi corner cerita,bgtau apa yg saya ngan k.ita kutuk k.eja kepada k.eja..
apalagi,k.eja sakit hati,dia bgtau plak apa yg k.ita cakap pd k.eja yg sy umpat k.wati..sy memang slalu mengadu ngan k.ita apa2.tapi xsangka plak k.ita blh bgtau kat k.eja.heheh..faham ke??berbelit-belitkan??
apa yg saya bgtau:dia datang time alya tido.pastu ngan anak dia bising,alya jagala.then susah sy nk masak..lps tu anak dia buat apa2 xnak larang..msuk biliklah,mcm2 lgla..ada satu haritu anak dia gigit alya sampai 4 hari baru hilang kesan gigit tu.saya o.k je.but suami yg bising..
yang tercetusnya cerita ni,maghrib tadi,k.wati datang umah n tanya saya ada tak sy bgtau k.ita mcm ni,mcm ni...saya terus terang je sy ada bgtau tapi xsangka k.ita blh sampaikan pada k.eja..
saya tak puas hati,sy panggil k.ita(wati dah balik).sy tanya k.ita terus terang..k.ita mengaku dia ada bgtau k.eja..k.ita tak puas hati,k.ita plak call k.eja tanya kenapa k.eja bgtau pada k.wati.msk rumah hati xsenang..tanya pendapat husband,patut tak saya berdepan dengan k.eja n k.ita.husband bg green light.sy pun ajak k.ita pergi umah k.eja.maka bersemukalah kami bertiga..k.wati keluar,pegi pasar malam..
akhirnya kata putus yg kami buat,k.wati ni yg nak melaga-lagakan kami..saya ngan k.eja pun saling bermaafan.buang yang keruh ambil yang jernih...
Rupanya banyak yg k.wati burukkan saya depan k.eja,antaranya:
1)k.wati tuduh saya hasut k.ita suruh kurangkan bayaran BS sbb anak k.ita dh besar:k.ita mengaku dpn k.eja sy xpernah buat mcm tu..padahal k.wati yang dengki sbb k.ita bg gaji pada k.eja banyak..(k.wati pernah bgtau sy yg anak k.ita tu lombong emas sbb tu k.eja jaga elok-elok..)
2)k.wati ckp sy jealous kat dia sbb sy xkerja,dia dh nk dapat kerja(lastly xdapat).dia ada apply keja taska.gaji sehari rm15 dia kata sy nk jealous??tolong...
bukan nak merendah2 kan dia.tapi dia ni lulusan spm je..(saya yg suggestkan dia keja taska sbb dia dok sibuk tgk org beli itu ini utk anak,dia xmampu nak beli.gaji suami dia tinggal 800 lbh sbb terlalu byk potong koperasi(askar)
bukanlah nak mengungkit,tapi kalau xde barang dia nk msk,sy sedekahkan pada dia,dia tak ingat??
cukuplah,lega skit rasa hati w.pun byk lg yg terpendam..nanti bertambah plak dosa saya..nauzubillah..
semoga Allah memberikan dia petunjuk..
kesimpulannya,jgn terlalu bauk ngan org.kalau org datang nk bertandang,sembang kat luar je.jgn bg masuk.nanti byk lg dosa..
semoga pengalaman ini akan lebih mematangkan saya..

4 comments:

ashra said...

hehe.btul tu atun..sembang kat luar lg baik,pastu berpada2,masuk umah wat keje lain.
kadang terlalu bercampur,gni lah jadi.org ni tikam ni,org tu tikam tu..mangsanya kita.

tak pe,pengalaman mengajar kita. tak berjiran pun tak le gak.

halimatun saadiah said...

tu la.lps ni dk je dlm umah..jumpa tegur ckit2 dah..kalau xberjiran pun kena kutuk gak..rasa boring,on lappy kan..

ayu said...

atun : hehehe...bila dok rumah je pun, mcm2 hal la plak kan...pendapat akak senang je.. jgn masuk campur ngan hal2 diaorg ni..senang cerita, kalau diaorg start je ngadu2 hal apa2 , atun juz cakap tak nak masuk campur.. sbbnya kadang2 tu hal2 kecik je tapi boleh diperbesar2kan n boleh gaduh2 tu yg tak best tu..tp, setuju, on lappy lg best..layan internet lg syok kan..^_^

halimatun saadiah said...

tu la..skrg ni memang tutup je pintu..anak nak main bawak pi giant ke,taman tasik ke..susah kalau berkwn org2 yg tertutup pemikiran ni..