Friday, May 14, 2010

Hand,Foot and Mouth Disease

Penat betul harini dari pagi..arini husna xkesekolah sbb demam.dkt tepi mulut dia ada biji-biji.awl2 pagi balik kampung untuk hantar ikan untuk mak..selasa baru ni xdapat bawak mak ke pasar sbb husband pakai keta.keta husband rosak.
Dalam kul 10.30 husband call.nampak dia call baru teringat tadi pagi dia suruh call klinik az-zahra tanya samada arini klinik bukak or tak sbb ari jumaat biasanya byk yg tutup.lastly,dia yg call.saya pun bergegasla balik.
sampai umah,bersiap ala kadar,terus ke klinik.doc check,dia cakap husna kena HFMD.(hand,foot and mouth desease).Dr bagi ubat titik dalam mulut,ubat demam n ubat cacing untuk Alya.terlanjur dh ke klinik,timbang alya.alhamdulillah berat Alya naik 1kg dr bulan lepas.rasanya sbb sy tukarkan susu Alya kepada Pediasure Complete.Doc yang suggestkan..balik umah,chat with my gynae becoz ada prob ckit.nampak gayanya,kena jumpa gynae plak petang ni..hmmmm.husband suruh pegi sendiri sbb anak xsihat.xnak bawak anak keluar.boleh ke sy gi jumpa gynae sorang2??tanpa ditemani suami??dalam masa yang sama,husband pun dah rasa tak sedap badan.
hmm lastly saya tak jadi jumpa gynae.lastly pegi klinik biasa yang dr nye pompuan.tak puas hati gak sbb dia tak check pun just bagi ubat je.ape pun,saya akan try dulu ubat yang dr ni bagi.kalau tak ok,nampaknye terpaksa la jumpa gynae juga..Dalam perjalanan balik dari klinik,perasan kat kaki Alya ada biji2.check kat lidah pun ada.apalagi,terus pegi balik az-zahra.Patutla baby Alya duk merengek je dari pagi.sakit agajnye..Husband skali jumpa Dr sebab sakit tekak.Rupanya tonsil bengkak n dapat antibiotic n ubat kumur.Alya plak blh syer ubat ngan kakaknya.Kat sini ada sikit maklumat pasal HFMD.

Definisi dan Penyebab

HMFD ialah jangkitan melalui sejenis virus dipanggil enterovirus, atau virus yang biasa terdapat di dalam usus. Contoh virus yang menjangkiti manusia ialah poliovirus, Coxsackie virus A dan B, echovirus dan enteroviruses 68-71.

HFMD boleh disebabkan oleh coxsackievirus A16, A5, A9, A10, B2, B5 and enterovirus 71. Coxsackievirus A16 (Cox A16) adalah penyebab paling biasa HFMD tetapi yang paling tidak bahaya.

HFMD disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah lebih merbahaya dan menyebabkan kematian. Ini adalah disebabkan oleh jangkitan selaput otak (meningitis), Jangkitan otak (encephalitis), masalah jantung (myocarditis) dan jangkitan paru-paru berair.

Cara jangkitan
HFMD mudah berjangkit. Jangkitan dapat merebak daripada manusia ke manusia melalui sentuhan melalui cairan hidung dan mulut, air liur, cecair daripada lepuh tangan dan kaki, dan najis mereka yang dijangkiti. Seseorang pesakit paling mudah menjangkiti orang lain dalam waktu seminggu terkena jangkitan.


Gejala Penyakit

HFMD datang dengan tumbuh ruam dan lepuh di tangan dan tapak tangan (macam berair atau ruam merah), penggelangan tangan, kaki dan juga kawasan mulut. Kebiasaannya, hampir kesemua kes mempunyai ruam di tangan, tetapi hanya 90% sahaja kes yang mempunyai ruam di dalam mulut. Adakalanya hanya ruam di tangan sahaja yang timbul jika dijangkiti HFMD tanpa ruam2 di kawasan yang lain.

Dalam masa yang sama, pesakit boleh mendapat demam, rasa lenguh-lenguh badan, sakit kepala, jangkitan mata, sakit perut dan kadang-kadang cirit birit.

Di antara banyak virus penyebab HFMD, virus yang disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah paling merbahaya. Demamnya adalah lebih tinggi (39 darjah ke atas) dan lebih daripada 3 hari. EV71 adalah penyebab kematian 27 orang kanak-kanak di Sarawak daripada 34 kematian pada tahun 1997.

Perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anak anda menghidap HFMD:-

. Demam Tinggi.
• Penat dan lemah.
• Tidak mahu makan dan kurang kencing.
• Bernafas kencang.
• Muntah-muntah.
• Nampak mengantuk, pening dan cepat marah dan menangis.
• Sawan


Perawatan HFMD.

HFMD biasanya tidak bahaya dan hilang sendiri. Kebanyakan kes tidak perlukan kemasukan ke hospital dan hanya perlu dirawat sebagai pesakit luar sahaja.

Perawatan simptomatik diperlukan oleh kebanyakan pesakit HFMD. Ini bermaksud menurunkan demam, mengurangkan kesakitan seperti sakit kepala dan sakit badan, Meningkat hidrasi pesakit dan perlukan rehat yang secukupnya. Gel kebas boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan ulser mulut.

ANTIBIOTIK tidak perlu digunakan di dalam kebanyakan kes.

Pesakit perlu diasingkan daripada kanak2 yang lain.

Bilakah pesakit perlu dimasukkan ke Hospital?
- Apabila pesakit tidak boleh makan dan minum dan perlu dimasukkan air melalui salur darah
- Kelihatan lemah dan teruk, kelihatan toksik
- Jika demam tidak berkurang dan tinggi (38 dan 39 darjah sentiasa) lebih daripada 4 hari
- Bila doktor menjangka terdapat jangkitan kepada kawasan otak menyebabkan kanak-kanak meracau, serangan sawan, kepenatan melampau, tidak peka terhadap persekitaran.
- Bila terdapat masalah jantung seperti gangguan bunyi jantung, tekanan darah rendah.
Masih TIADA vaksinasi untuk penyakit ini pada waktu ini.


Elakkan Jangkitan!

Adalah penting untuk anda membasuh tangan dengan menggunakan sabun setiap kali anda menukar lampin anak-anak yang terkena HFMD.

Anda juga boleh menggunakan air dan sabun (ada yang cadangkan menggunakan Clorox) untuk membersihkan lantai, mainan, pakaian dan lampin yang terkena najis atau air liur mereka.

Jangan bawa anak anda ke tempat terbuka seperti kolam renang atau kompleks membeli belah. Sekolah dan nurseri juga perlu dielakkan untuk mengelakkan jangkitan merebak.


Jangan Panik

Sekiranya andak anda terkena jangkitan, usah panik. Kebanyak HFMD tidak merbahaya dan pulih sendiri. Apatah lagi sekiranya anak-anak anda tiada demam, selera makan adalah biasa dan nampak ceria sahaja walaupun terdapat ruam di mulut dan tangan.

Dapatkan nasihat doktor di klinik yang berhampiran dan elakkan jangkitan kepada anak-anak yang lain.

Wallahu A'lam.
P/s:Dalam kesibukan hari ni sempat juga saya mencuba resipi peria yang Lady bagi..memang sedap giler!!!thanks Lady..

5 comments:

ashra said...
This comment has been removed by the author.
ashra said...

sian nya husna..
sabar ye. yang penting make sure makan minum teratur.

owh..ok ek pediasure tuk alya. nti nk suggest kat hubby.
nk ty,alya skali minum brape oz ye?

halimatun saadiah said...

Alya still BF..so,tak banyakla minum FM.sehari 2x.pagi skali n petang.skali bancuh 100ml,2 scoop susu..

bol said...

salam,
saya tgh surf2 pasal hfmd, jumpe your blog. my son pon kene hfmd. anak you demam kuat tak?and if demam, bape hari die demam?

halimatun saadiah said...

ank sy start demam khamis.memang panas sgt bdn dia..sabtu demam dh ok..mulut je yg blm ok lagi..anak awak brapa thn ye??