Saturday, June 19, 2010

patut ke??


petang tadi tiba2 je Husna bersuara "tak seronokla duk rumah..duk umah cik ta ke,umah Arif ke,lagi seronok..."terus saya angin bila dengar dia cakap macam tu..sy pun bukak pintu depan n suruh dia keluar.."nak pergi sangat?pergi..jangan balik dah.."terus saya tutup pintu n biarkan dia duduk luar..time tu dah petang dalam pukul 5.30..Pintu pagar memang tertutup masa tu..geram sangat bila dengar dia cakap macam tu..memang Husna kadang2 ada ke rumah arif(kawan sepermainan)...sejam saya biarkan dia kat luar sampai suami balik pukul 6.30..masa Husna duk kat luar,menjerit2 la dia suruh bukakan pintu,dia nak masuk..saya berkeras tak buka pintu..lepas Abah dia balik,baru saya buka pintu..time tu sedap je tengok dia main air katluar dok basuh basikal dia...ewah-ewah..sempat lagi dia main air sambil menangis..dulu memang dia rapat dengan cik ta,tapi itu sebelum c.ta ambil anak angkat..sekarang,memang dah jarang dah dia tegur husna pun..tapi Husna tetap ingat dia juga..susah betulla...sekarang Husna dah tidur..sebelum dia masuk tidur tadi,saya bercakap2 dengan dia...kenapa saya buat macam tu??saya terasa hati sangat bila dia cakap macam tu...saya pun ingatkan dia,lain kali dengar cakap ibu..kalau ibu larang,adalah sebabnya..saya pun rasa menyesal sebab kunci dia kat luar tadi..apa pendapat u alls tentang apa yang berlaku ni??thanks di atas pandangan anda semua...

10 comments:

Lady of Leisure said...

hehe.. bebudak kan... jangan la amik hati...
:)

halimatun saadiah said...

yela..betu kata lady..saya ni emotional sgtla...:(

mai said...

salam.
biasalah budak2.dia akan selalu ingt kat sapa2 je yg suka main dgnnya.so saya cadangkan puan luangkan lebih masa bermain dgnnya..jgnla ambil hati..take care

halimatun saadiah said...

thank u k.mai..rasanya selalu dh main ngan dia..agaknya permainan yang tak menarik kot..

syayassir said...

ala, sedih pulak baca ni...
biasalah, budak2.. agaknya, masa dia cakap tu, dia tengah boring kut... diorang pun bukannya fikir sebelum cakap pun.... agaknya, lepas ni dia dah tak berani cakap lagi... hehehe

halimatun saadiah said...

ye akak..agaknya xbrani dahla..mungkin dia boring kot time tu..sbb biasanya petang2 bwk diorg kuar main..

ashra said...

emm..budak2 kdg2 telus,bila cakap lepas je.hehe.jgn amik hati sgt la..tapi,sesekali marahkan gtu,mgkn ada baiknya.harap2 die akan blaja dan ingat,time waktu balik,kena balik.

mmg ada org,akan kate,jgn wat gtu.cakap baik2.pada sy,sebenarnya,terpulang pada ibu bapa caner nak ajar anak,sbb kita je yang tau perangai anak kita,dan hari2 kita yang ngadap mereka..

jgn tatau,dulu,saya pun pernah kena kunci dr luar sbb main tak nak balik..bila da besar,br sedar,mak buat gtu tuk kebaikan.so,terpulang la pada cara kita.susah gak nak ckp btul atau tak.selagi tak memudaratkan fizikal atau mental,its ok..hehe

halimatun saadiah said...

ye betul tu..lain ibu,lain cara untuk mendidik anak kita..semoga peristiwa tadi memberi pengajaran pada dia...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

alahai, siannya husna. ibu kurung dia kat luar yer...hehe...
atun, akak pun pernah jugak buat Ikhwan dan Amniy camttu atas kesalahan yg amat besar. iaitu berkata tidak senonoh dan kurang sopan. akak kata,"tolong keluar dan buang semua perangai tak soleh, jgn bawa masuk rumah". sangat berkeras tak nak keluar, tapi akak paksa juga....tak lama pun kat luar, sebab tak sampai hati. tu mmh kelemahan akak la...berkeras kejap pastu, hati mudah cair sebab kesian.

jgn ambik hati sgt dgn perangai budk ni. budak2 tak boleh nak fikir apa yg keluar dari mulut dia. kena ada bimbingan ibu bapa. mungkin husna boring, tu sebab dia ckp cam tu....

halimatun saadiah said...

tula k.fiza..sy pun menyesal dgn apa yg sy buat tu..suami pun marah kat saya sbb keras sgt dengan anak..tp memang lepas perkara tu,dia macam takut dgn saya..saya slalu pujuk dia jadi anak yang dengar kata..semenjak 2-menjak ni perangai dia menjadi2 skit..tu yang hilang sabar tu...