Thursday, June 10, 2010

Tag dari k.Ayu:Penyusuan susu ibu

Entry kali ni sy nak jawab Tag dari k.Ayu..thanks ye k.Ayu..
1.Apakah yang anda faham mengenai Penyusuan Susu Ibu?
-Penyusuan susu ibu ialah seorang ibu yang menyusukan anaknya samada secara eksklusif atau tidak..susu ibu juga merupakan susu terbaik bagi bayi.Tiada yang setanding dengan susuibu..
2.Berapa lamakah anda menyusukan anak anda?
-Anak sulung lbh kurang sebulan sahaja sbb ms tu atun masih stady n masa dengan baby memang kurang..sampai sekarang atun rasa menyesal sangat sebab terlalu cepat berhenti bagi susuibu pada Husna..lagipun ilmu memang kurang so,xtahu langsung ada supplement utk banyakkan semula susuibu..
-anak ke-2 ni Alhamdulillah,Atun masih menyusu sampai sekarang.kalau rasa susu semakin kurang,cepat2 makan apa2 utk banyakkan semula susu..sblm preggy yg ke2 lg dah ada niat nak susukan baby sampai 2 tahun Insyaallah..
3.Dimanakah anak anda dilahirkan ? Adakah di Hospital Rakan Bayi ? Apakah yang anda faham mengenai Hospital Rakan Bayi?
-Husna:Hospital taiping.ya.hospital Taiping merupakan sebuah Hospital Rakan Bayi
-Alya:Hosp Columbia Asia Taiping.Bukan Hospital Rakan Bayi.
-Hospital rakan bayi merupakan hospital yang diberi pengiktirafan oleh pihak kerajaan untuk memberi sokongan kepada ibu2 untuk memberikan bayi mereka susuibu..sebab tu la bila kat hospital rakan bayi ni,botol susu pun,kalau nurse nampak,dia akan marah..
4.Apa yang anda tahu mengenai 1 jam pertama selepas dilahirkan & "rooming in"?
-1 jam pertama sebaik bayi dilahirkan merupakan detik yang terpenting untuk siibu memberikan bayi mereka susuibu.Pada waktu ini,bayi mula belajar untuk mengenali payudara ibu dan belajar menyusu dengan betul
5.Ceritakan pengalaman penyusuan anda dalam tempoh 3 hari selepas anda melahirkan bayi anda..
Semasa di hospital,saya dah pesan pada nurse supaya tidak memberikan anak saya susu formula tetapi mereka tetap bagi.Apalagi yang perlu saya cakap,sebab,dah bagi barula nurse bagitahu saya..padahal saya ah berpesan dari awal..lepas balik dari hospital,memang saya tak campur langsung dengan FM sehinggalah hari ke 5 Admit ward sebab baby kena kuning..Nurse memang bagi FM campur BF sebab nak bagi kuning baby cepat turun..
6.Apakah cabaran yang anda lalui sepanjang tempoh penyusuan anda?
-Masa awal penyusuan biasalah,kena juga luka kat nipple sbb baby hisap sangat kuat..tapi xlama,sekejap je dah baik
7.Dari manakah anda mengetahui mengenai Penyusuan Susu Ibu? Apakah sumber2 anda ?
-Internet,majalah,forum n sembang kawan2..
8.Bagaimana pula sekiranya anda bekerja selepas habis tempoh berpantang? bagaimana anda menguruskan bekalan susu anak anda?
-Saya suri rumah..
9.Kenapa anda menyusukan anak anda ?
-susuibu lengkap dengan nutrien yang diperlukan dan ada antibodi
-sebab susuibu adalah anugerah yang tidak ternilai harganya
-saya sayangkan anak saya
-nakkan ganjaran yang akan diterima dari ALLAH S.W.T
-Mudah.tak perlu nak bancuh terutama pada waktu Malam
-mengeratkan lagi hubungan dengan baby

10.Adakah anda merasakan penyusuan itu sangat mudah? Mengapa ?
Ya.sangat mudah kerana tak perlu mengangkut bakul susu kalau nak keluar..

1 comment:

ayu said...

atun, thanks jawab tag akak ni ye...
mudah2an kisah atun dapat dishare bersama ngan rakan2 yg lain..^_^